Top vision

czen

Můžeme odhalit lež?

Někteří lidé pro vás mohou být těžce čitelní. Máte pocit, že jejich vnější znaky a řeč těla jasně vypovídají o tom, že se vás snaží oklamat? Naučte se odhalit lži, které vám říkají lidé ve vašem okolí.

Je to právě lež, která je často uváděna jako věc, se kterou se setkáváme na denní bázi. Vůbec prvním člověkem, který kdy zalhal, byl Kain o tom, že nezabil svého bratra Ábela. Vševědoucí Bůh se však nenechal ošálit a jeho lež odhalil. My, jakožto obyčejní smrtelníci, tuto schopnost nemáme, a tak jsme si postupem času vyvinuli různé prostředky, které nám k takovému odhalení pomáhají.

K určitému lhaní dochází při celosvětové oblíbené karetní hře – pokeru. Hráči, kteří sází vysoké sázky, i když mají ve své ruce bídné karty, takzvaně blafují, tedy ve své podstatě lžou. Při pokerových turnajích často sledujeme úporné psychologické bitvy, kde se především při finálových soubojích snaží oba protihráči odhalit blafování toho druhého. Termín poker face, neboli výraz, ze kterého nelze za žádnou cenu nic vyčíst, je tedy výrazným uměním těch nejlepších hráčů.

Jedním z největších odborníku na lhaní je americký psycholog Paul Ekman. Ten se proslavil svým původně specifickým systémem na odhalování lži, o který se nyní opírají různé vyšetřovací či psychologické orgány. Jedná se o zlomek sekundy trvající změny v obličeji, tzv. mikrovýrazy. Jsou to téměř neznatelná gesta, jako nenápadné zatajení dechu, letmý pohled do levého rohu, cuknutí rtu, či nepravidelné mrknutí. To vše jsou mikrovýrazy, které odhalí lež.

Se lhaním souvisí celá řada emocí, jako například pocit strachu, viny nebo studu. Naprosté ovládnutí emocí je k vidění pouze zřídka, například u nejlepších hráčů pokeru.

Známky vnitřního boje s emocemi lze tedy skrýt jen obtížně. Metoda profesora Paula Ekmana se soustředí především na výrazy obličeje. Svaly v našem obličeji spolu dokáží vytvořit kolem deseti tisíc různých výrazů. Profesor vybral tři tisíce z nich, které má smysl studovat. Systém FACS (Facial Action Coding Systém), který vytvořil, dokáže odhalovat rozpory mezi tím, co daná osoba říká, a jak se přitom tváří.

Pomocí pochopení tohoto systému může lež rozpoznat každý člověk. Na koho však systém neplatí, jsou tzv. bájiví lháři, tedy ti, kteří se svou lží natolik ztotožnili, že jí bezmezně věří a skutečnou pravdu si vůbec nepřipouští.

Poznejte lháře a nebojte se ho odhalit!

S rafinovanou lží se můžeme setkat i v pracovním prostředí. Naučte se s jistotou rozpoznat, zda před vámi stojí pravdomluvný člověk, či vypočítavý lhář. Pomocí osvědčených technik si osvojíte metodu, díky které odhalíte lživé tvrzení s pravděpodobností až 90 %. Těšíme se na vás na kurzu Detektor lži.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru