Top vision

czen

LEADERSHIP: Styly vedení lidí, které nikdy nefungují

Na top pozici se můžete dostat buď tak, že budete tvrdě pracovat a postupně se posouvat po kariérním žebříčku, nebo tak, že rozjedete vlastní byznys. Abyste byli následně v roli lídra úspěšní, potřebujete najít styl vedení, který podporuje produktivitu a rozvíjí potenciál lidí.


Úspěch lídra nesouvisí s tím, zda je oblíbený, ale s tím, zda je schopen posunout byznys správným směrem. Kolik je osobností, tolik je i stylů vedení. Mnohé z nich fungují, avšak jsou i takové styly vedení, které nefungují nikdy. Pokud se v některém z nich poznáte, pravděpodobně je čas něco přehodnotit a změnit:  

 
Lídr, který není transparentní 


Optimistický přístup je důležitý především tehdy, když se firmě nedaří. Lídr by měl věřit, že s pomocí svého týmu dokáže situaci obrátit. Měl by svým lidem předat poselství, že teď je potřeba pracovat s větším než obvyklým nasazením. Naivní optimista však předstírá, že žádné problémy neexistují. Není vůči svému týmu transparentní, a tak se ocitá v situaci, kdy hudba stále hraje, zatímco se loď potápí. 

 
Lídr, který je posedlý kontrolou


Lídr by se měl vzdát absolutní kontroly a poskytnout lidem autonomii. Talenty jsou tam, kde se mohou projevit. Pokud budete svým podřízeným diktovat i přesné znění mailu, pravděpodobně půjdou tam, kde jim dovolí používat vlastní mozek a zažívat vlastní úspěch. Dobří lídři dávají svým lidem důvěru.  


Nepřítomný lídr


Pokud lídr není přítomen a jeho tým je ponechán sám sobě, může to dopadnout jakkoliv. Šéf neví, jak tým pracuje, a tým neví, jak si ve své práci vede, chybí mu feedback. Také pracovní nasazení lidí může postupně klesat. Vypadá to totiž, že šéfovi je jedno, co dělají a jestli něco dělají.


Narcistický lídr


Narcistovi se líbí být v roli lídra a mít vysoké postavení. Chce vynikat a chce sklidit veškerý potlesk. Připisuje si kredit i za to, co vymyslel a vypracoval jeho tým. Zprvu zapálení lidé v jeho týmu nakonec vyhoří. Proč by se měli snažit, když je za výsledky jejich práce opakovaně odměněn někdo jiný? Dobrý lídr oceňuje individuální i skupinové úsilí. 


Jak být dobrým lídrem?


Pokud se mění skladba vašeho týmu nebo situace v podniku, ale vy uplatňujete stále stejný styl vedení, něco je nejspíš špatně. Začínající lídři konají. Zkušení lídři přemýšlí, pak konají a pak reflektují. Dokážou přizpůsobit svůj styl vedení dané skupině a dané situaci.


Pokud firma prosperuje, lídr může vystupovat jako oblíbený Manager of Happiness. Pokud se ale firma potýká s problémy, musí se vtělit do obávaného Crisis Managera. Lídr by měl rozumět lidem ve svém týmu, měl by vědět, co je motivuje a co demotivuje, aby z nich dostal to nejlepší. Role lídra tedy vyžaduje především schopnost sebereflexe a sebeřízení. 

 

Více inspirace najdete v kurzu Klíč k úspěšnému leadershipu

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru