Top vision

czen

K úspěchu potřebujete kompletní balíček

K tomu, abychom dosáhli úspěchu, potřebujeme kompletní balíček předpokladů, přičemž každá chybějící položka se pro nás může stát nepřekonatelnou překážkou. Někdo má vysokou inteligenci, ale chybí mu kouzlo osobnosti a umění navazovat vztahy. Někdo má skvělé nápady, ale chybí mu schopnost se s nimi prezentovat. Někdo vyniká svým strategickým myšlením, ale postrádá drive a sílu k tomu, aby své plány uskutečnil. 

Většinou si nejsme vědomi toho, které konkrétní kvality v našem balíčku nejsou přítomny. Nejlepší způsob, jak na to přijít, je všímat si všeho, co dělají úspěšní lidé jinak než my. Proto bychom se měli obklopovat lidmi, kteří už úspěchu dosáhli. Tito lidé mají přesně ten mindset, který je k úspěchu potřeba. Pokud trávíte svůj čas s lidmi, kteří jsou výše než vy, přirozeně vedle nich rostete. Lidé, ke kterým se snižujete, vás naopak stahují dolů.   

Přeprogramujte své staré vzorce 

Pokud chceme, aby naše budoucnost vypadala jinak než naše minulost, musíme se nejprve stát jiným člověkem. Myslet jinak a dělat věci jinak. Přepsat své staré programy. Odstranit neprospěšné návyky a osvojit si ty prospěšné. Co jsou to vlastně návyky? Nic než opakující se vzorce chování. Náš osud se dá předpovědět právě proto, že děláme tolik věcí ze setrvačnosti, jako bychom byli mechanickými stroji.   

Také na svou osobnost můžeme nahlížet jako na pouhý soubor návyků. Pro náš osobnostní rozvoj je přitom důležité vědět, že tento soubor návyků není neměnný. Když budeme sami sebe vnímat jako proces, a ne jako produkt, když budeme na své vlastnosti nahlížet jako na něco flexibilního, a ne fixního, vystoupíme z role oběti okolností a přijmeme odpovědnost za to, kým jsme. Jsme tím, co jsme sami ze sebe udělali. 

Prorůstové nastavení mysli 

Americká psycholožka Carol S. Dweck na základě svých výzkumů vysvětluje, jak pouhé přesvědčení člověka o sobě samém ovlivňuje všechny oblasti jeho života. Vypozorovala, že lidé od dětství tíhnou k jednomu ze dvou typů nastavení mysli, a to k prorůstovému myšlení (growth mindset) nebo k fixnímu myšlení (fixed mindset). Právě nastavení mysli rozhoduje o tom, jestli bude člověk úspěšný. 

Lidé s fixním myšlením věří, že jejich vlastnosti a talenty jsou vrozené a jednou provždy dané. Většinou se vyhýbají výzvám a snadno se vzdávají. Těžko snáší negativní zpětnou vazbu nebo to, že se druhým daří lépe. Naopak lidé s prorůstovým myšlením věří, že mohou neustále rozvíjet svou osobnost i své schopnosti. Rádi překonávají překážky a překračují sebe sama. Kritika nebo úspěch někoho jiného je inspiruje k vyššímu úsilí. 

Otázka, zda můžeme naše kvality kultivovat, nebo jsou jednou provždy dané, je velmi stará. Nyní však vyvstává nová otázka: Kam nás zastávání jednoho či druhého názoru zavede? I nastavení mysli totiž můžeme chápat jako návyk, který můžeme změnit, pokud se pro to rozhodneme.

Zaměřte svou pozornost na cíl   

Je na čase položit si otázku, jestli existuje něco, co mají všichni úspěšní lidé společné. Samozřejmě, že ano. Pokud by to měla být jedna jediná věc, pak je to FOCUS. Zaměření pozornosti a zapřažení všech psychických sil k jednomu cíli. 

Zní to jednoduše? Tak se podívejte kolem sebe, pro kolik lidí je to problém. Někdo má obrovské ambice a opravdu moc chce něco dokázat, ale neví co. Další je versatilní a má tolik talentů, že neustále přechází od jednoho projektu ke druhému, aniž by alespoň jeden z nich dotáhl do konce. Sází, ale nesklízí. A pak jsou tady lidé, kteří sice pracují od rána do večera, ale přitom se zaměřují na cíle druhých lidí, zatímco na ty své zapomínají. Za pár let budou s vysokou pravděpodobností úspěšní jejich zaměstnavatelé. Ale oni sami? Spíše ne. 

Dělat věci poctivě, to je dobrý předpoklad k úspěchu. Ale ještě důležitější je podívat se na to, jestli vůbec děláme věci, které pro nás mají smysl. Inteligentní lidé se poznají podle toho, že dovedou rozlišit, co je podstatné a co nepodstatné, přičemž tím nepodstatným se nezabývají, odmítají se tím zdržovat. Kolik hodin ze své pracovní doby věnujete úkolům, které projdou bez povšimnutí a nepřinesou vám slávu a potlesk? Pokud těmito podřadnými úkoly trávíte veškerý čas, nikdy nevyniknete. Buďte proaktivní, vyhledávejte, co je potřeba udělat, a zadávejte si úkoly sami.   

Není divu, že mezi vysoce postavenými lidmi na významných pozicích najdeme i větší koncentraci psychopatů nebo lidí s narcistickou poruchou osobnosti. Tito jedinci jsou zafocusovaní jen sami na sebe a na své cíle, vůbec neřeší druhé, natož jejich emoce. Druzí lidé jsou pak vnímáni buď jako prostředky k dosažení cíle, nebo jako překážky na cestě k cíli.  

Poznejte sami sebe 

Pokud to s úspěchem myslíte vážně, měli byste nejprve důkladně poznat sami sebe, a to nejen své talenty, ale i své touhy. Zkuste si představit, že už úspěšní jste. Jak to vypadá? Co je u vás jinak? Jak trávíte den? Co vás baví? Co vás naplňuje? Jaký typ lidí máte kolem sebe? 

A teď si pravdivě odpovězte na otázku: Udělali jste dnes něco, co vás posunulo k vašemu cíli? Můžete přijít na to, že práce, kterou vykonáváte teď, vám nepomůže dostat se tam, kde za pár let chcete být. V takovém případě se nejspíš nacházíte na špatném místě. 

Traduje se historka, o níž nelze s jistotou říci, zda je pravdivá, ale zato je skvělá. Jednoho dne zastavil Jima Morrisona dopravní policista a zeptal se ho: Kdo jste? Kam jdete? A co tam budete dělat? Morrison následně policistovi poděkoval za to, že mu položil ty nejmoudřejší otázky, o kterých pak musel ještě dlouho přemýšlet. 

Kdo jsem? Kam směřuji? Co tam budu dělat? Tyto otázky bychom si měli čas od času pokládat, protože odpověď na ně se v průběhu života přirozeně vyvíjí. Ne všechno, čemu se oddáme, je nám souzeno navždy. To, co pro nás před pár lety představovalo celý svět, nám dnes nemusí stačit. Najednou je nám tento svět malý, protože jsme ho přerostli. Situace připomíná plod v těle matky, který roste a roste a zabírá si stále větší prostor, čímž se pro něj děloha stává nekomfortní, a tak musí ven. 

Buďte sami sobě prioritou  

Chceme-li se v profesním nebo osobním životě posunout, nejprve bychom si měli vyhradit čas sami na sebe a na důkladnou sebereflexi. Své neprospěšné návyky nezměníme, dokud na ně nenahlédneme. Někdy nám v tom může pomoct třeba terapeut. 

Možná teď procházíte obdobím, kdy se vám na stole hromadí úkoly a nic nestíháte… I přesto si dejte pauzu a udělejte si na sebe čas. Protože úkoly budou přibývat prostě pořád. Nikdy nebudete mít vše hotovo. Lidé mají potřebu být neustále produktivní a když nejsou, pronásledují je pocity viny. Někdy je ale potřeba se vším přestat, jen se posadit do křesla a přemýšlet. Nebo úplně vypnout a počkat, až se vnuknutí nebo vize dostaví samy.  

Představujte si každý den svůj konečný cíl a přemýšlejte, jestli to, co teď děláte, vás k tomuto cíli dovede. Pokud ne, nehledejte vnějšího viníka. To vy dáváte přednost požadavkům okolí před svými vlastními prioritami. Vždy je lepší hledat chybu v sobě, protože jedině změnou vlastního vnitřního nastavení můžete dát věci do pohybu a paradoxně tím ovlivnit i svůj okolní svět. 

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru