Top vision

czen

Jaké je a kam směřuje firemní vzdělávání?

Právě jsme zahájili přípravy 6. ročníku projektu BENCHMARKING, ve kterém porovnáváme systémy firemního vzdělávání desítek českých firem. I letos budeme analyzovat a měřit procesy a metody firemního vzdělávání. Nezůstaneme na povrchu, ale odkryjeme si konkrétní data, která účastníkům umožní porovnat vlastní postupy se standardem zavedeným u firem s vyspělými systémy firemního vzdělávání.

 

BENCHMARKING je příležitostí otevřeně diskutovat a sdílet zkušenosti, ale také se ujistit, zda jsme na dobré cestě při zavedení něčeho nového či uklidnění, že nikde není tráva zelenější a často řešíme ve firmách obdobné problémy. Předchozí ročník BENCHMARKINGU se zaměřil na budoucí trendy a očekávaný vývoj firemních rozpočtů na vzdělávání. Podívejte se na vybrané výsledky.
 

Peníze na vzdělávání jsou

Je potěšující, že za rok 2014 potvrdilo nárůst rozpočtu na vzdělávání 11 % firem, zatímco pokles investic hlásí „pouze“ 27 % respondentů. Jedná se o posun oproti předchozímu roku, kdy pokles rozpočtu na vzdělávání přiznala celá polovina zúčastněných firem.

Jak vzdělávání pomůže konkurenceschopnosti?

Ptali jsme se, komu se budou manažeři vzdělávání přednostně věnovat v následujících třech letech. Studie znovu potvrdila vysokou prioritu vzdělávání talentů (81 %) a manažerů. Stabilně se potvrzuje zaměření na leadership a na management jako na nositele výkonu. V rámci rozvoje manažerů se firmy hodlají ještě více zaměřit na oblast koučovacích dovedností a přístupu, leadership, sebepoznání a motivaci podřízených.

Kam směřují největší investice?

Mezi největší změny v rozpočtech na vzdělávání patří nárůst investic do nových typů programů (35 % respondentů), a to od standardních programů pro management a talenty až po inspirativní tréninky v oblasti zdravého životního stylu. Ve srovnání s minulým rokem firmy vynaložily více prostředků také na tréninky soft skills (43 %) a na odborné vzdělávání (41 %). 

Čekají nás světlé zítřky?

BENCHMARKING ukázal posun ve vnímání zodpovědnosti za vzdělávání a rozvoj. Po období postupného přesunu zodpovědnosti z HR k manažerům a nadřízeným těch, kterých se rozvoj týká, začíná nabývat na významu i úloha samotných zaměstnanců. Trvalý profesní a osobní rozvoj je totiž v první řadě věcí každého z nás.

 

Více o BENCHMARKINGU zjistíte na našich stránkách.

 

Máte zájem se zúčastnit a ovlivnit tematické zaměření letošního ročníku? Dejte nám vědět!

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru