Top vision

czen

Jak vyzrát na podzimní deprese (a nejenom ty podzimní)

Používají ji firmy jako Google, Intel nebo Yahoo. V Německu na ni přispívají zdravotní pojišťovny a v Británii se jí učí děti ve školách i školkách. O čem je řeč? O u nás v Čechách zatím jen žalostně málo rozšířené metodě mindfulness neboli česky všímavosti.

 

„Je to děsivé. Každý rok stoupá počet lidí s diagnostikovanou depresí o celá procenta. Podle nedávno zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) narostl například od roku 2006 do roku 2015 tento počet o 18 %. A přitom existuje účinný způsob, jak proti tomu bojovat,“ apeluje na zavedení této metody do běžné praxe firem lektor mindfulness Václav Toman, který vystoupil s ukázkovým worskshopem na akci Training & Development Forum, kterou pořádalo Top Vision 28. října.

 

Žijeme ve světa VUCA a zlatá rybka se dokáže soustředit déle než my

 

„Vědci tvrdí, že lidé ve 21. století žijí v tzv. VUCA světě, což je akronym ze slov volatile (nestálý), uncertain (nejistý), complex (složitý) a ambigous (mnohoznačný, bez možnosti jednoznačného určení dalšího vývoje). Lidé jsou pod neustálým tlakem, v chronickém stresu a kvůli neustálým vyrušením udrží pozornost už jen 8 sekund či méně,“ vysvětluje Toman, proč je tak zásadně důležité, abychom v dnešní době pečovali o svou psychohygienu se stejnou samozřejmostí, jako si každý den čistíme zuby.

 

Václav Toman se naučil praktikovat a předávat metodu všímavosti v programu Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Jedná se o 8týdenní intenzivní výcvik, jehož metodiku vyvinul americký vědec Dr. Jon Kabat-Zinn, který ji aplikoval na pacienty trpící chronickými bolestmi. Mindfulness má své kořeny v buddhistických meditacích, ovšem Kabat-Zinnova metoda je oprostěna od všech náboženských prvků.

 

Zaměřte se na přítomný okamžik bez toho, abyste jej nějak hodnotili nebo posuzovali

 

Podstata metody mindfulness spočívá v tom, že jste přítomní tomu, co prožíváte. Okamžik za okamžikem pozorujete, co se děje, např. s vaším tělem nebo dechem, ale bez toho, abyste daný jev jakkoliv hodnotili. Není to vůbec lehké vydržet se takto soustředit a nepřisuzovat jednotlivým projevům své názory, přesvědčení nebo domněnky. Takové soustředěné, nehodnotící vnímání je třeba kultivovat a trénovat.

 

„Občas se účastníci na začátku tréninků radují, že si odpočinou a zrelaxují a bude to super. Trénování mindfulness je ale svým způsobem náročné. Často se vám nebude chtít. Ale stojí to za to. S pomocí mindfulness se dokážete dostat do role klidného, neposuzujícího pozorovatele vlastního prožitku, který dokáže jevy v přítomnosti pozorovat s odstupem a nadhledem. A to je perfektní obrana proti stresu a jeho prevence.

 

Vyzkoušet si mindfulness na vlastní kůži pod vedením zkušeného lektora můžete na našem kurzu Mindfulness – Jak snížit stres a zlepšit pozornost. Rádi připravíme školení na míru klidně pro celou vaši kancelář přímo u vás ve firmě.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru