Top vision

czen

Jak vycházet se šéfem?

Vztah s vaším šéfem je ten nejdůležitější ze všech vašich pracovních vztahů, a proto se vyplatí do něj investovat. Nejdříve byste měli identifikovat, pro jaký typ šéfa pracujete. Víte, jaká je to osobnost? Je to idealista, perfekcionista, nebo terorista?


Představujeme vám 3 typy šéfů. Jsou pozitivní, ale přesto není snadné pro ně pracovat: 

 

1. typ: idealista


Tento typ šéfa je více hlavou v oblacích než nohama na zemi. Je to inovátor a inspirátor. Má spoustu nových nápadů, pro které dokáže nadchnout svůj tým.


IDEALISTA vyniká v brainstormingu. Tím však jeho role obvykle i končí. Rutina ho ničí, a tak realizaci přenechává ostatním. Úkoly zadává velmi nekonkrétně. Proto mu pokládejte otázky: Jaký je budget? Jaký je deadline?


Od IDEALISTY nemůžete očekávat něco jako plán. V podstatě je potřeba, abyste převzali vedení a přemýšleli za něj. Průběžně ho informujte, jak práce pokračuje, aby věděl, že vše je na vašem to do listu a on může organizaci pustit z hlavy.


Je váš šéf IDEALISTA? Dávejte najevo nadšení pro jeho nápady. 

 

2. typ: perfekcionista


PERFEKCIONISTA potřebuje mít všechno pod kontrolou. Pokud vám vadí, že vás neustále sleduje, neberte si to osobně jako projev nedůvěry. Kdyby to nedělal, nedokázal by klidně spát.


PERFEKCIONISTA je ten nejpřísnější kritik. Když mu plni nadšení a očekávání představíte svůj nápad, on vám ho během jediné minuty rozcupuje na kousky. Vůbec to však neznamená, že se mu váš nápad nelíbí. Perfekcionista je hledač chyb. Proto se ho naučte vnímat jako svého pomocníka. Odhalí chyby ve vašem scénáři, aby se následně neodehrály v realitě.


Tento typ šéfa neví, co to je improvizace. Proto se připravte na to, že po vás bude vždy vyžadovat propracovaný plán. Pokud na něho chcete udělat dojem, představte mu i několik katastrofických scénářů a předveďte mu, že jste na ně připraveni.  


Je váš šéf PERFEKCIONISTA? Dokažte mu, že máte vše pod kontrolou.

 

3. typ: terorista


Jde mu v první řadě o věc a až v druhé řadě o lidi. Nebojí se jít do konfliktu. Nechá se snadno vytočit, je vznětlivý a dokáže vybuchnout.


TERORISTA nemá trpělivost. Potřebuje vidět, že se věci hýbou kupředu. Jde mu o pokrok. Když vám řekne, že něco nefunguje, očekává od vás, že to dáte do pořádku ihned! 


TERORISTA je srdcař. Dává do práce svou duši a totéž očekává od svého týmu. Mluví rychleji, než myslí. Není to diplomat a neuvažuje nad tím, koho by se mohl dotknout. Současně mu nejde o to, aby byl u svého týmu oblíbený. Obrňte se tedy tolerancí.


Je váš šéf TERORISTA? Dejte do práce všechno. I kus sebe.

 

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru