Top vision

czen

Jak si vybudovat respekt?

RESPEKT neobdržíte v dárkovém balíčku společně s novým názvem pozice. Naopak. Pokud jste právě povýšili na týmového lídra, připravte se na to, že v prvních týdnech bude váš tým testovat, jestli na vedoucí pozici vůbec máte. Hlavně si to neberte osobně. Každý šéf si tím musí projít.

Důslednost na prvním místě

Pokud v prvních dnech nastavíte nová pravidla, počítejte s tím, že je někdo poruší. Vaši podřízení se potřebují přesvědčit, jestli jim porušování pravidel bude procházet, nebo přijde postih. V prvních dnech tedy buďte velmi důslední. Protože pokud například někomu desetkrát prominete pozdní příchod, sami tím nastavujete nový standard.

Když váš podřízený přijde do práce desetkrát pozdě a desetkrát mu to projde, nemá důvod, aby se snažil chodit včas. A kolegové? Přijdou na to, že poctivost se pod vaším vedením nevyplácí, a přizpůsobí se novému standardu.

Buďte tady pro druhé

Chcete, aby vás podřízení respektovali? Názorně jim předveďte, jak by se k vám měli chovat. Přistupujte k nim tak, jak si přejete, aby přistupovali oni k vám. Proč?

Protože až vám příště podřízený na poradě skočí do řeči, budete mu moct oponovat, že vy ho vždy necháváte domluvit, a tak by i on měl nechat domluvit vás. Podnikovou kulturu nastavujete svým osobním příkladem. Po svých podřízených nemůžete požadovat něco, co sami neděláte. Respektujte druhé, pokud chcete, aby druzí respektovali vás. Už tím ukážete svou úroveň.

Jako lídr můžete nabýt dojmu, že váš tým je tady pouze od toho, aby vás poslouchal a plnil vaše požadavky. Čas od času tady buďte pro váš tým. Dejte vašim podřízeným prostor, aby se také vyjádřili. Pokud mají problém, pomozte jim hledat řešení. Buďte lídrem, který se za své lidi dokáže postavit.

Dejte najevo svou osobní sílu

Šéf, který se bojí jít do konfliktu, ve společnosti nemá na nic vliv. O jeho oddělení rozhodují kolegové, se kterými se neodvažuje konfrontovat.

Pokud chcete mít u kolegů respekt, čas od času vyjádřete nesouhlas. Neslibujte nic, co nemůžete nebo nechcete splnit. Když se naučíte říkat NE, kolegové vás možná přestanou mít rádi, ale zato vás začnou respektovat.

Především váš tým se na vás potřebuje spolehnout. Vaši lidé potřebují vědět, že máte sílu se za ně postavit.

Zachovejte klid

Jako lídr se můžete dostat do vypjatých situací vymykajících se vaší kontrole. V takových okamžicích je důležité nepodlehnout panice. Panika věci ještě více vyhrocuje.

Lidé v nás cíleně vyvolávají prudké emoce, aby nás mohli snáze ovládat. V momentě, kdy pocítíte silné emoce, podívejte se, jaká jsou fakta. Možná vás rozhodil problém, který vůbec nemusíte řešit. Možná to není váš problém. A možná to vůbec není problém.

Inspirujte svým příkladem

Lidé, které jejich okolí respektuje, mívají mnoho názorů a nápadů, co by se dalo dělat lépe.

To, že můžete ovlivnit motivaci lidí, je skoro mýtus. Lidé buď chtějí, nebo nechtějí. Co tedy můžete ovlivnit? Jejich dovednosti. Ukažte lidem, co by mohli dělat lépe. Ukažte jim, že to umí udělat lépe.

Chcete ještě více inspirace? Přijměte pozvání do kurzu Asertivní desatero v praxi. Držíme vám místo.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru