Top vision

czen

Jak se (ne)poprat s časem

Máme tu začátek roku a věci se pomalu dávají do pohybu. Vydechli jsme, nadechli se a kráčíme (zatím snad opravdu kráčíme, neletíme, nesvištíme, neřítíme se) a věříme, že letos to budeme mít pod kontrolou. Vždyť jde jen o to vše si správně rozvrhnout. Zní to jako ohraná deska?
Máme pro vás něco lepšího. OSOBNÍ PRODUKTIVITU!

Položme si 4 otázky

Ke zlepšení vlastní produktivity vede cesta, která počítá s naší vůlí a schopností nazvat věci pravými jmény. Znamená to hned na počátku pro sebe najít čas a zhodnotit současnou situaci, pojmenovat nefungující, ale zakořeněné zvyky, nastavit zvyky nové a najít techniku (motivaci), která nás nezklame a dovede k plánovanému cíli. Položme si 4 otázky:
- S čím nejsme spokojeni a rádi bychom to změnili?
- Co je naopak existujícím pevným základem a pevnou opěrnou zdí, které nás podrží?
- Trocha snění neuškodí…Jak vypadá výsledek po úspěšných změnách?
- Další porce snění navrch… Jak se cítíme, když jsme dokázali věci změnit?

Filmový střih

Pokud si dokážeme představit sami sebe po dosažení cílů, cesta se nám otevírá a vše se dává do pohybu. Pomáhá, napsat si či v duchu v přítomném čase popsat plánovanou skutečnost. Něco ve stylu „Jsem spokojený, sportuji a dělá mi to vážně radost. Okolí si všimlo, že jsem radostný a energický. Neusínám u večerních zpráv a nebudím se zkroucený v křesle. Mám bezva vztah s dětmi, nevytáčí mě jejich pubertální nálady.“ Dalo by se pokračovat, je to na vás!

Pevné základy

Udělejme si bilanci všeho dobrého, čím disponujeme. Krásně se to čte, že? Tolik věcí jsme dokázali. A tolik věcí dokázat můžeme, když se rozhodneme. Už teď jsme optimisté, kteří vidí sklenici zpola plnou a takovým se fandí. Nezačínáme na zelené louce právě díky tomu, že jsme našli základy, se kterými můžeme počítat. Nikdo nám nebrání, a pokud ano, býváme to my sami.

Můj black list

Na naši černou listinu se může dostat cokoliv, co v nás momentálně vzbuzuje nechuť, únavu, špatnou náladu, ale nemusí to nutně být vše na vyškrtnutí! Možná je jen potřeba upravit přístup k dané věci, podívat se z jiného místa. Zkusme být přesní v používání jazyka.

Na cestě

Rozhodně je dobré říci, že nikam a od ničeho neutíkáme. Jsme na cestě. Do mapy jsme zakreslili trasu (možná se bude díky nepředvídatelným povětrnostním podmínkám trochu měnit), výškové tábory a zadali jsme si časový horizont. Mohou nás potkat nesnáze, protože „zvyk je železná košile“, která se těžce svléká. Takže na cestu pekáč buchet, kterými se budeme odměňovat vždy, když dorazíme k zakreslené kótě. Kdo je psavý, může psát cestovní deník, protože papír unese všechno! Je dobré mít někoho, kdo nás jistí. Přijde vhod, když máme s kým svůj plán probírat, ujišťovat se, že se posunujeme a pokud ne, nechat se trochu popotáhnout od parťáka na laně.

 

Držíme palce! Nezapomeňte na vrcholu zapíchnout svoji vlajku a užít si ten výhled!

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru