Top vision

czen

Jak porozumět ajťákům?

KDO JE TO AJŤÁK? Security Analyst, Security Architect, UX Designer, UI Designer, Integration Engineer, Migration Engineer, System Support, Technical Support... Víte, kdo je kdo? Kurz Průvodce pro HR po světě IT vám představí více než jen pracovní pozice ajťáků.

IT představuje specifickou skupinu a je potřeba porozumět nejen jejich slovníku, ale především jejich prioritám a požadavkům. To, co platí pro ostatní, totiž pro IT platit nemusí. A tak spíše než s teambuildingem uspějete s polohovatelným křeslem a kvalitním monitorem, který nenamáhá oči.

 

Jak komunikovat s ajťáky?

Ajťáci preferují elektronickou komunikaci prostřednictvím ticketovacího systému před telefonováním nebo setkáním face-to-face. Proto mohou působit jako textující avatáři, kteří si s ostatními business animals nerozumí.

Skutečnost je taková, že se v rámci svého pracovního dne pohybují především v matrixu kódů skládajících se ze středníků a lomených závorek. Vy vidíte, že sedí u svého počítače. Oni se však nacházejí zde: 

direction:ltr;font-sie:0x;padding:0;text-align:center;vertical-align:top;"<!--[if mso | IE]<tble role"presnttion" border="0" ellpadding="0" cellspcing="0"><tr><td clss="" style="verical-align:iddle;width:600px;" ><![endif

Proto není divu, že si ajťáci nepřejí být přerušováni. Přerušení pro ně představuje něco jako chybu v programu. Ajťákům vyhovuje práce v několikahodinových blocích. Jedině tak se mohou dostat do stavu FLOW.

Poté, co dokončí práci na jednom úseku, potřebují najít všechny vaše požadavky na jednom místě - v ticketovacím systému. Pokud jim své požadavky píšete na post-ity, které lepíte na nejrůznější - podle vás nepřehlédnutelná - místa, nemůžete se divit, že váš problém není promptně vyřešen.

No a co coffee break? Připadá vám divné, že se ajťáci příliš nezapojují do povrchní společenské konverzace? Nezapomeňte, že se právě vrátili z matrixu. Jejich mozek může být přetížený, a tak přepnuli do úsporného režimu. Nebo je prostě jen nezaujalo dané téma a nemají, čím by přispěli do diskuse o svačinkách pro předškoláky. Ajťáci jsou většinou velmi inteligentní lidé a mají zcela jiné zájmy.

 

Jak zadávat úkoly ajťákům?

Úkoly pro ajťáky zadávejte co nejpřesněji a nejpodrobněji. Žádný ajťák nechce ztrácet čas tím, že bude dělat jeden úkol dvakrát, protože jste se špatně vyjádřili. DEFINUJTE A SPECIFIKUJTE. Pokud například potřebujete vytvořit nový web, načrtněte tužkou na papír, jak by měl vypadat. Technologii, jak to provést co nejlépe a nejlevněji, už nechte na ajťákovi.

Všechny úkoly zadávejte písemně. Ajťáci jsou sice inteligentní, ale nemusí si pamatovat každý detail toho, o čem jste spolu hovořili včera ve výtahu.

Ajťáci jsou velmi tvůrčí. Nemají problém přicházet s novými nápady. Je pro ně však problematické své nápady prezentovat a prosadit. Proto v komunikaci s nimi buďte trpěliví. Nebojte se říct, že něčemu nerozumíte, a doptávejte se dotazy do té doby, než tomu porozumíte.

Překročte propast mezi HR a IT. Pronikněte do světa IT a naučte se hovořit stejnou řečí. Zjistěte, jak ajťáky zaujmout a jak si je získat. Držíme Vám místo v kurzu Průvodce pro HR po světě IT.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru