Top vision

czen

Jak napsat CV, které vynikne?

Situace na trhu práce se mění. Mizí pracovní místa, stoupá poptávka a personalisté si mohou z kandidátů konečně vybírat. Jak tedy vystoupit z davu? Jak vytvořit CV, které vynikne? Na to jsme se zeptali HR konzultantky a koučky Zuzany Fiantokové.

Působíte jako HR konzultantka a vaším posláním je i práce s talenty. Jak často vidíte, že si lidé vybírají a vykonávají úplně jinou práci, než pro kterou mají talentové a osobnostní předpoklady?

To si neseme z minulosti, kdy jsme šli studovat obor, který nám doporučili naši rodiče, a pak už se to s námi táhlo. V dnešní době to vidím tak v padesáti procentech. Dnes už lidé objevují, že je lepší dělat to, co je baví a v čem jsou dobří. Chci jenom upozornit, že to je můj odhad na základě mých zkušenosti. Není to prověřená statistika.

Proč k tomu dochází? Je to nedostatkem pracovních příležitostí, nebo kandidáti nemají dostatečnou sebereflexi, aby vyhodnotili své silné a slabé stránky?

Lidé stále ještě nepřišli na to, že si mohou nechat poradit od profesionálů. Neví, že jsou tady pro ně kariérní poradci, koučové nebo psychologové, kteří mají různé nástroje, různé zkušenosti a dokáží člověka nasměrovat. Do těchto věcí se oplatí investovat čas a peníze, protože to člověku přinese radost a úspěch. A mnohokrát i lepší finanční ohodnocení.

V současné situaci bude konkurence při hledání práce vyšší. Co prozrazuje o kandidátovi už samotná grafická úprava CV? Pozná se na první pohled inteligence, profesionalita nebo kreativita?

Už první pohled na CV toho o kandidátovi říká hodně. Pozná se profesionalita, také kreativita, zejména u kreativních povolání. Například se mi stalo, že se někdo hlásil na pozici grafika, ale jeho CV nebylo vůbec kreativní a ničím nevynikalo. Kromě toho obsahovalo hodně pravopisných chyb. Tohoto kandidáta jsem tedy vyřadila hned na začátku. A co se týká inteligence... CV ukáže především to, jestli má ten člověk zdravý selský rozum.

Jakých osudových chyb se můžeme při psaní CV dopustit? Co nás může okamžitě vyřadit?

Za osudovou chybu považuji rozhodně špatnou fotografii. Ta v CV být nemusí, ale pokud už tam je, měla by to být profesionální fotografie. Už jsem dostala i životopis, kde byla paní s boa. Další osudovou chybou může být větší množství pravopisných chyb a u kreativních pracovních pozic je to využívání šablon typu Europass.

Když se podíváte na CV z pozice personalisty nebo manažera, které informace jsou pro vás důležité? Která kritéria rozhodují o tom, zda kandidáta pozvete na pohovor?

Napoprvé čte personalista CV velmi rychle, říká se tomu skimming. V podstatě během šesti vteřin umím najít to, co hledám. Dívám se na klíčové dovednosti, klíčové úspěchy, kterých uchazeč dosáhl v předchozích zaměstnáních, a potom na jeho zkušenost jako takovou. Byl celou dobu v jednom zaměstnání? Fluktuoval? Nebo to má hezky rozloženo?

Mnoho lidí teď bude nuceno hledat si práci v jiném oboru. Jak může kandidát v CV vykompenzovat minimální nebo nulovou praxi?

Určitě vzdělávacími kurzy v dané oblasti, ať už těmi akreditovanými nebo těmi na online platformách. Také doporučuji domluvit se na stáži pro doplnění praxe, například formou stínování konkrétního člověka nebo formou konzultací s odborníkem v tom konkrétním oboru. A samozřejmě to uvést ve svém CV.

Z jakého kandidáta má personalista větší radost? Z kandidáta, který prošel desítkou pracovních pozic, ale na každé působil jen jeden rok? Nebo z kandidáta, který má zkušenost jen s jedinou pracovní pozicí, na které byl deset let?

Já si myslím, že ani jeden z těchto kandidátů není úplně ideální a ani jeden neudělá personalistovi nebo manažerovi radost. Chce to balanc. Když je člověk příliš dlouho v jednom zaměstnání, značí to, že nemá rád změny, takže se může těžko přizpůsobovat. Na druhou stranu u některých pozic může být stabilita vítaná. A u kandidáta, který často mění práci, záleží na tom, z jakého důvodu ji mění a zda alespoň zůstává v jednom oboru.

Jak byste povzbudila všechny ty, kteří si budou hledat novou práci v období ekonomické krize?

Mám spíše radu. Pokud lidé nechtějí zůstat dlouho doma, měli by si vyladit své CV, protože je to jejich prodejní nástroj, který jim umožní vyniknout v davu. Spousta lidí si taky řekne, tak teď si dám pauzu. Jenomže hledání práce trvá dlouho. A to i v době hojnosti. Proto je lepší začít s hledáním práce hned.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru