Top vision

czen

JAK MOTIVOVAT TÝM? Jedině přes jednotlivce!

Jak motivovat tým? Jedině tak, že se podíváte na jeho jednotlivce. Každého totiž motivuje nebo demotivuje něco úplně jiného. Lidé jsou individuality, a tak nelze přistupovat ke všem stejně.

Motivovaní lidé jsou produktivní a vždy udělají i něco navíc. Ti demotivovaní udělají jen nezbytné minimum. Nejde jim o práci, ale pouze o plat a o peníze, které jim jednou měsíčně přistanou na účtu. Pokud nad nimi není dohled, práci se vyhýbají. Jejich výkony jsou průměrné až podprůměrné. Nevykazují profesní růst a naopak testují, co všechno jim projde.

Přijít na to, co motivuje a demotivuje jednotlivce ve vašem týmu, není jednoduché. Ale může vám v tom pomoct následující typologie:

 

1. typ: VELITEL

VELITELE motivuje pozice spojená s postavením a pravomocemi. VELITEL rád rozhoduje o tom, co se bude dít, a rád řídí druhé. Chcete získat jeho zájem? Dejte mu zodpovědnost a možnost zasahovat do chodu firmy.

 

2. typ: BYZNYSMEN

BYZNYSMEN je soutěživý. Motivuje ho materiální odměna, která je vázána na jeho výkon. Přitahuje ho velmi vysoký plat, který je pro něj synonymem úspěchu. Pro BYZNYSMENA je důležité, aby jeho výdělek odpovídal jeho výsledkům. Pokud je schopnější než jeho soupeři, musí se to projevit na prémiích.

 

3. typ: GÉNIUS

GÉNIUS má know-how, které ho činí nepostradatelným a nenahraditelným. Jde mu o to, aby mohl v práci rozvíjet své schopnosti. Potřebuje profesně růst. Motivuje ho možnost vzdělávání a výzvy, díky nimž se učí nové věci.

 

4. typ: HVĚZDA

HVĚZDA potřebuje zářit. Chce být obdivována a oceňována. Potěší ji povýšení na pozici s prestižním názvem i pochvala. HVĚZDY milují publicitu a publikum. Proto je musíte chválit veřejně tak, aby to všichni viděli. Pochvala mezi čtyřma očima pro HVĚZDU nic neznamená.

 

5. typ: TVŮRCE

TVŮRCE potřebuje k práci stimulující prostředí, v němž může inovovat a přinášet nová řešení problémů. TVŮRCE vidí sám sebe jako autora originálních nápadů, proto se rád vrhá do skupinových brainstormingů. Z těch byste ho neměli vyloučit. Nikdy TVŮRCE nepřetěžujte rutinními úkoly. Nic ho nedemotivuje více než nuda. 

 

6. typ: REBEL

REBEL je svobodomyslný. Rád pracuje podle svých vlastních pravidel. Je samostatný a potřebuje si sám organizovat svůj čas. Dejte mu dlouhodobý úkol, deadline a nechte ho být. REBEL se bude řídit sám. Od šéfa očekává volnost a důvěru. REBEL ví, co má dělat. Kontrolování proto omezte na minimum.

 

7. typ: POMOCNÍK

POMOCNÍK si vybírá práci, která pro něj představuje povolání, poslání. Potřebuje nacházet smysl v tom, co dělá. Demotivuje ho administrativa, neproduktivní porady a veškeré korporátní nesmysly. POMOCNÍK nesnese, aby byl zbytečný a dělal zbytečnou práci. Chce si připadat důležitý a přínosný.

 

8. typ: RUTINÉR

RUTINÉR chce dělat to, co dobře ovládá a v čem si věří. Proto preferuje stabilitu a stereotyp. Nesnáší nejistotu, a tak nerad mění pracovní prostředí. RUTINÉR se považuje za spolehlivého pracovníka a přeje si, aby firma oceňovala jeho věrnost.

 

9. typ: KÁMOŠ

Pro KÁMOŠE je nejdůležitější přátelská atmosféra na pracovišti. Práce je povinnost, ale kolegové jsou kratochvíle, která pracovní dobu činí příjemnou. KÁMOŠE demotivují konflikty v kolektivu nebo kultura, která nepodporuje socializaci a komunikaci.

 

Nejste si jisti, koho ve svém týmu máte? My vám to zjistíme

Top Vision nyní nabízí online psychodiagnostiku. Během několika desítek minut můžete mít k dispozici psychologické profily svých lidí. Online dotazník KARIÉROVÝ KOMPAS zmapuje motivátory a demotivátory vašich lidí. Chtěli byste to vyzkoušet? Kontaktujte naše obchodníky. Vše o online psychodiagnostice se dozvíte ZDE

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru