Top vision

czen

Co musíte znát, chcete-li začít podnikat

Rozhodli jste se opustit jistotu zaměstnání a vydat se na dráhu živnostníka, nebo zakládáte vlastní firmu? Pak počítejte s tím, že kromě vysněné práce budete muset zvládnout řadu dalších dovedností v oblastech, které jsou důležité pro úspěch vašeho podnikání – od financí přes obchod a komunikaci až po umění být sám sobě šéfem.

 

Posilujte svou přesvědčivost

Jako podnikatelé se budete muset starat o své zakázky. Schovaní za kancelářským stolem toho mnoho nezmůžete, i kdyby vaše zboží či služby byly nejlepší na světě – musíte mezi lidi. Schopnost dobré komunikace vám bude otevírat dveře, pomůže vám navázat kontakty a získat nové zakázky. Umění přesvědčit a získat druhé na svou stranu je zkrátka dovedností číslo 1. Nemusíte se bát, i rození introverti mají své silné stránky, které lze využít při jednání s lidmi. Stačí, když objevíte své přednosti i slabiny, seznámíte se s metodami, jak si druhé naklonit, a vybudujete si svůj vlastní komunikační styl.


Poznejte důkladně svět financí

„Všechno se točí kolem peněz,“ povzdechnete si častokrát, když přemýšlíte o stavu dnešního světa. Nezbývá však než se s touto skutečností vyrovnat – zvláště pokud se pouštíte do samostatného podnikání. Finanční gramotnost je v takovém případě nezbytností, ať už jde o znalost základních pojmů v oblasti daní, mezd či účetnictví či o orientaci v bankovních produktech od půjček a úvěrů přes hypotéky až po vedení účtů. Jednodenní kurz vám poskytne ucelený přehled o všech zákoutích i nástrahách finančního světa a vybaví vás potřebnými znalostmi pro váš profesní i soukromý život.


Zjistěte, co zákazník potřebuje

Nemusíte mít přímo obchod, kavárnu či stánek – prodávat budete tak jako tak. Obchodní stránka věci vás zkrátka nemine, a tak budete muset zapracovat i na svých prodejních dovednostech. Víte, že úspěch obchodního rozhovoru spočívá zejména na schopnosti klást správné otázky? Víte, co se chcete od svého zákazníka dozvědět a dokážete zjistit, jaké jsou jeho potřeby? Trénink kladení otázek při obchodním rozhovoru může být pro vás investicí, která se bohatě vyplatí.


Postavte si vlastní e-shop

Internetové nakupování si získává stále více příznivců – on-line prodej v České republice i jinde v Evropě roste ročně v průměru o 15 až 20 procent. Možná je internetový obchod i vaším cílem, nebo důležitou součástí vašeho budoucího podnikání. Chcete-li si on-line obchodování vyzkoušet, můžete začít jednoduše – postavte si svůj e-shop sami, bez znalosti programování, a to během jednodenního kurzu. Můžete jej využít k prodeji zboží i služeb, nebo třeba k rezervaci ubytování.


Naučte se zvládat zátěž

Rozjezd vlastní živnosti či malé firmy rozhodně není jednoduchá záležitost a stresu z návalu úkolů se nejspíš nevyhnete. Můžete však předejít tomu, aby vám pracovní záležitosti zcela přerostly přes hlavu. Zaklínadlo Priority Management & Work Life Balance opravdu funguje! Zní to možná složitě, ve skutečnosti jde však o způsob, jak se stát spokojenějším a výkonnějším. Naučte se zacházet se svým časem, rozpoznat důležité a nedůležité úkoly, zvládat stres i konflikty a pracovat s vlastní energií. Usnadní vám to nejen podnikatelské začátky!

 

Připravte se na řešení konfliktů

I přes veškerou prevenci vám podnikání jistě přinese i řadu obtížných situací a konfliktů. Možná vám bude někdo dlužit peníze, váš spolupracovník nesplní, co slíbil, dodavatel se opozdí a zákazník bude reklamovat vaše zboží či služby. Keep cool! Připravte se na podobné situace předem – techniky zvládání nesnadných situací lze natrénovat! Namísto rozčilování, výčitek či úhybných manévrů se naučíte vystupovat asertivně, poskytovat účinnou kritickou zpětnou vazbu a zvládat konflikty. Po dvoudenním intenzivním tréninku už vás žádná složitá komunikační situace nezaskočí.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru