Top vision

czen

Agenturní zaměstnanci - výhoda nebo nevýhoda pro firmu?

Jak je to s agenturními zaměstnanci? Jsou pro firmu opravdu přínosem, nebo spíše nevhodným a nepotřebným doplňkem? O tom píše specialistka na řízení lidských zdrojů, lektor top vision Vladimír Černý.

Odpověď na tuto otázku není samozřejmě jednoduchá. Některé firmy navíc opravdu nemají na výběr, bez agenturních zaměstnanců by totiž nebyly schopné pokrýt výkyvy zakázek. V  jejich případě je otázka nastavená jinak: Jak snížit negativa spojená s agenturními zaměstnanci a změnit je v pozitiva pro firmu i zaměstnance? Zdá se to jako utopie, ale alespoň částečně je to možné.

Jak tedy předcházet negativním vlivům agenturního zaměstnávání? Začněme od základu a tím je výběr agentury. Existují tzv. „šedé agentury“, o kterých se veřejně diskutuje i na asociaci pracovních agentur a dalších diskusních fórech.

Požadujte licenci, nezajistí sice 100 % kvalitu, ale je to první krok. Nepřistupujte na „černé duše“, nevykázané pracovníky, bez pracovního povolení v případě cizinců, tím se vystavujete postihu i vy sami.

Důsledně kontrolujte dodržování srovnatelných podmínek, není to jednoduché, ale od začátku nastavte pravidla a agenturu seznamte s tím, že je budete vyžadovat a kontrolovat, vždyť vy jako uživatel jste odpovědní za tyto nároky agenturního zaměstnance.

Několik důležitých otázek, které by si mělo vedení firmy položit, pokud stojí před volbou agenturních zaměstnanců:

Existuje nějaká výhoda využívání agenturních zaměstnanců? Za určitých podmínek ano, záleží také na kvalitě agenturních zaměstnanců. Všichni z oboru dobře vědí o nedostatku vhodných pracovníků do výrobních společností. Pokud řeší nedostatek zahraničními pracovníky, jaké národnosti jsou nejpracovitější, nejméně problémoví?

Určitě jsou národnosti náchylnější k pozdějším problémům, ostatně to souvisí s jejich národní kulturou, temperamentem. Také byste měli volit podle charakteru práce, nutnosti zaškolení, složitosti pracovních operací.

Jak budete překonávat jazykovou bariéru, jste ochotni mít všechny nápisy dvojjazyčně případně vícejazyčně, zajistit tlumočníka? Jak ovlivní vaši vnitřní firemní kulturu tito zaměstnanci? Máte pro kmenové zaměstnance nějaké informace o zvycích cizinců, kteří u vás budou pracovat? Budete je zvát na vaše firemní akce, abyste je nevyčleňovali z kolektivu?

Jak bude vedení firmy reagovat na případné negativní nálady kmenových zaměstnanců, nebo dokonce odchody? Kolik agentur budeme využívat, počet kolem deseti dodavatelů není ideální minimálně z administrativních důvodů.

Musíte být připraveni na skutečnost, že s příchodem agenturních zaměstnanců se pracovní prostředí ve firmě změní, ale nemusí to být jen v negativním slova smyslu.

Pokud jsou vaším cílem spokojení kmenoví i agenturní zaměstnanci, přijďte načerpat inspiraci a praktické tipy na náš kurz Agenturní zaměstnávání od A do Z. Těším se na vás! 

 

Ilona Bartovská

Ilona Bartovská

konzultantka v pracovněprávních oblastech a řízení lidských zdrojů

Další články autora

Home office - benefit pro zaměstnance, starosti pro zaměstnavatele
Home office - benefit pro zaměstnance, starosti pro zaměstnavatele

Home office? Jak je to se zaváděním tohoto systému do vaší společnosti a pro které pracovní pozice je vlastně vhodný? To vše a mnoho dalšího odhalí naše lektorka Ilona Bartovská. 

Specifika řízení lidských zdrojů ve výrobních firmách
Specifika řízení lidských zdrojů ve výrobních firmách

Jste zodpovědní za personální řízení ve výrobní firmě? Pak jistě uvítáte náš nový kurz, který řeší zcela konkrétně právě tuto specifickou oblast. Co vás čeká, prozradí lektorka Ilona Bartovská.

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru