Top vision

czen

A jak si představujete skutečně skvělého lídra vy?

Předtím, než poprvé předstoupíte před skupinu lidí v pozici lídra, můžete mít mnoho otázek, na něž odpovídají odborné tituly plnící police v knihkupectvích. Tyto příručky se těší stále větší oblibě. Neodolala jsem a také jsem se vypravila do rozsáhlého oddělení literatury osobnostního rozvoje, abych našla příručku, která by stručně shrnovala, co je potřeba k tomu stát se úspěšným lídrem. Když jsem však vzala do ruky publikaci od Jana Mühlfeita s názvem Pozitivní leader, uvědomila jsem si, že tu knihu vlastně vůbec nemusím číst, protože to, jak vypadá pozitivní lídr, už přece dávno vím. V průběhu své profesní kariéry jsem pracovala pod různými typy lídrů, z nichž někteří byli skutečně skvělí. A když jsem přemýšlela nad tím, co měli všichni ti skutečně skvělí lídři společného, objevila jsem shody, o které se s vámi nyní samozřejmě hodlám podělit.


Skutečně skvělý lídr mě PODPORUJE. Dává mi příležitost projevit vlastní potenciál, dává mi možnost uplatňovat vlastní nápady. V ideálním případě surfuje na stejné vlně, má skoro stejné názory a skoro stejný vkus, a tak mi poskytuje důvěru a dává všem mým projektům zelenou. Můj úspěch je i jeho úspěchem, proto mě nechává zářit a nebojí se, že ho zastíním. Špatný lídr věří, že na nebi může svítit jen jedno slunce. Dobrý lídr je obklopen tisícem sluncí.


Skutečně skvělý lídr mi NEPŘEKÁŽÍ. Řekněme si to narovinu. Většina z nás by nejradši šéfovala sama sobě a bez šéfa by se bez obav obešla. Patřím k této většině, a tak to nejlepší, co mi šéf může poskytnout, je autonomie. V ideálním případě se na mě občas přijde podívat, jen aby zjistil, jestli nepotřebuji s něčím pomoct.


Skutečně skvělý lídr mě OCEŇUJE. Je si vědom mých předností i mého pracovního nasazení, je rád, že mě má ve svém týmu, a dokáže to dávat najevo. Vidí mou přidanou hodnotu a váží si mě.


Skutečně skvělý lídr mě něčemu NAUČÍ. Je to můj mentor, ukazuje mi, jak řešit problematické situace. Když si nevím rady, je tady, aby mi tu radu dal. Má mnohem více profesních zkušeností než já. Proto šéfuje  on mně, a ne já jemu.


Skutečně skvělý lídr mě INSPIRUJE. Není to pouze odborník. Je to i silná osobnost. Disponuje osobnostními rysy, které bych si od něj sama chtěla osvojit. Neexistuje jen jeden jediný prototyp lídra, jenž by byl vhodným vzorem k napodobování. Mně osobně imponují dva typy. První archetyp je RYTÍŘ, který tasí svůj meč, je rychlý, agresivní, silný a soustředí se na věc. Druhý archetyp je KRÁLOVNA, která otevírá svou náruč, je pozorná, pečující, proklientská a soustředí se na vztahy.

 

Skutečně skvělý lídr se mnou ŽERTUJE. Šéf dělá firmu. On vytváří atmosféru. A já se chci bavit svou prací. Nechci šéfa, který bude kolem sebe šířit nervozitu a negativitu.


A nyní si přece jen přečtu tu knížku Pozitivní leader od Jana Mühlfeita. Jsem totiž zvědavá, jak to vidí autor. A jak to vidíte vy?

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru