Top vision

czen

A E I - O (U): Agilita, Efektivita, Inovace - Onboarding. (Už jste to zkusili?)

Jako samohlásky, i tyto buzzwordy mají mnoho společného. Když se zapojí všechny pro dosažení jediného cíle – perfektně zvládnutého procesu rozšiřování týmu – zavládne spokojenost na obou stranách. Nový zaměstnanec se cítí na svém novém místě „jako doma“ a personalista má radost z dobře odvedené práce.

 

Rozšiřování týmu to není jen jeden stůl navíc v kanceláři či jeden hrnek kávy navíc při poradách. Onboarding jsou vztahy, procesy, komunikace, tým, krize, nové situace, spolupráce a emoce.

 

Máme pro vás pár tipů, jak onboarding nových kolegů zvládnout s lehkostí a zároveň maximálně efektivně.

 

Udělejte to jednou a pořádně

Pokud již jednou rozšiřujete tým a „onboardujete“ nové zaměstnance, je velký předpoklad, že to budete dělat opět. Nejvyšší čas si onboarding ve firmě zaprocesovat. Co říkáte?

 

Proces není jaderná fyzika, stačí vám připravit si stručný přehled rutinních úkonů v rámci konkrétní aktivity a proces je na světě. Později procesy můžete delegovat, outsourcovat, upravovat nebo optimalizovat. Prostě vytěžit z nich maximum pro vás a nové kolegy.

Jak si procesy evidovat? Papír už dávno vyšel z módy. Dnes máte k dispozici online nástroje jako process.st, ve kterém si jednou proces nastavíte a ve vteřině k němu mají přístup všichni lidé ve firmě – můžete tedy dát hlavy dohromady a jednou provždy onboarding rozjet na plné obrátky.

 

 

Pokud vám process.st nepřirostl k srdci, není to problém zaprocesování jako takového. Existují alternativy, třeba český Procesoid, který vám pomůže ovládnout (nejen) onboardingové procesy.

 

Důkazem, že onboarding mohou doprovázet i příjemné zážitky, je aplikace Facematch od vývojářů z STRV. V appce přiřazují zaměstnanci jména k obličejům nových kolegů, čímž nejen předcházíte vtipným situacím ve firemní kuchyňce, ale také utužujete týmového ducha. Trocha srandy ještě nikdy ničemu neuškodila.

 

 

Srdce týmu – firemní „wikipedia“

Místo, kam se může celý tým uchýlit, když jde do tuhého. Ať už je tímto místem ve vaší firmě Google Drive, Onenote, Dropbox nebo Notion, každá firma musí mít nástroj, kde všichni najdou vše podstatné.

 

Taková „černá skříňka“ firemní administrativy je prevencí pro zapomnětlivé kolegy nebo pro fanoušky organizovaného chaosu. Garantovaně však celé firmě vykouzlí úsměv na rtech, když v ní najdete něco, o čem jste si mysleli, že už dávno spolkla minulost.

 

Vzdělávání nových lidí jde samo

Je jasné, že jste si dali hodně záležet na tom, abyste do firmy přivedli schopného člověka. Jeho dovednosti ale nemusí dokonale korespondovat s firemními pracovními zvyklostmi, především pak ve smyslu zdatnosti v ovládání softwaru a dalších digitálních technologií.

 

Jsou de facto jen dvě možnosti: buď s novým člověkem někdo od vás z firmy nebo externě najatý lektor prosedí několik hodin, během kterých do něj  „nalije“ všechny dovednosti (z nichž část projde jedním uchem tam, jedním ven – lidská paměť prostě není neomezená), anebo se bude vzdělávat mnohem příjemnějším, efektivnějším a na čas méně náročným způsobem.

 

Říká se mu microlearning, tedy vzdělávání v oblasti digitálních dovedností, které je vedeno formou jednoduchých a extrémně krátkých video návodů, které fungují v rovnici „jedno video = jedna nová digitální dovednost“. Váš nováček nebo kdokoliv jiný z firmy se může potřebnou dovednost naučit až ve chvíli, kdy ji skutečně bude potřebovat. Za pár minut. Odkudkoliv. Třeba i prostřednictvím mobilu po cestě do práce.

 

Nejen co, ale zejména koho

Onboarding a adaptace na nové prostředí je nejen o procesu samotném, ale především o tom, že ho provázejí emoce. Nic lidského nám není cizí a některé momenty na pracovišti jednoduše zaprocesovat nejde.

 

V krizovém případě musí každý nový člen posádky vědět, na koho se obrátit s prosbou o pomoc. Je tedy na vás, abyste jasně komunikovali, kteří zkušení firemní zaměstnanci nováčkům ochotně poradí.

 

Onboarding má tedy dvě tváře: technickou a lidskou. Pokud nebudete ignorovat ani jednu z nich a celý proces si zefektivníte díky zapojení digitálních nástrojů, můžete k onboardingu přistupovat s klidem Angličana.

 

A v klídku se pak podívat, jaké další inovace se dají zavést do HR oddělení. Natočili jsme o tom microlearningové video, tak si při tom můžete rovnou otestovat, jestli je ten microlearning tak skvělý, jak jsme ho popsali.

 

Stačí sem: www.digiskills.cz/app/voucher zadat kód  „startupy-v-HR“.

 

Přeji příjemně strávených 9 minut.

 

Máte chuť ještě na další digi tipy na toto téma?
Mrkněte sem: blog.digiskills.cz/onboarding-na-inovativno

 

Autor článku: Maxim Dužek z Digiskills.cz

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru