Top vision

czen

5 tipů, díky kterým pojedete na plný výkon

Když se řítíte vpřed s nohou na plynu, kariérní úspěchy vám dodávají pocit síly a okolí vás uznale poplácává po ramenou, život nemá chybu. Náhle se však objeví nespavost, stres a konflikty a výkon začne klesat. Jak tomu předejít?

Lidé na manažerských pozicích stále intenzivně řeší ožehavá témata – jak se vyrovnat s neustálými změnami a s tlakem, a jak čelit přetížení, které zatěžuje mezilidské vztahy. Jak z toho ven?

Ujasněte si priority

Hledáte-li rovnováhu mezi prací a osobním životem, musíte dobře znát své aktuální hlavní životní hodnoty. Jako workoholik si možná přechodně zajistíte lepší pozici i vyšší ohodnocení, ale vaše rodina se začne rozpadat. Autoritativním vystupováním si sjednáte pořádek v týmu, ale romanticky naladěnou přítelkyni nebo přítele jím můžete zranit. Ujasněte si, na čem vám v životě opravdu záleží, a čas od času přezkoumejte, zda podle toho jednáte.

Zdokonalte time management

Alfou a omegou řízení času je plánování. Někomu vyhovuje papírový diář, jinému on-line kalendář, dalšímu mobilní aplikace – pomůcek pro time management je bezpočet. Samy o sobě vás nespasí, ale můžete díky nim získat přehled o vlastní vytíženosti a předcházet kolizím v harmonogramu. Důležitou roli hraje i schopnost říkat „ne“. A nezapomeňte si pravidelně naordinovat i chvíle, kdy hodíte práci za hlavu a úplně vypnete.

Neplýtvejte energií

Pro někoho je přirozené žít podle hesla „rozděl a panuj“, jiný má pocit, že vše nejlépe zvládne sám. V týmu však má každý svou roli, a pokud tou vaší je řízení, pak se soustřeďte především na ni. Schopnost delegovat úkoly lze posílit tréninkem. Pro maximální efektivitu v práci je také důležité neztrácet čas záležitostmi, které nemůžete ovlivnit. Věnujte energii tomu, co ovlivnit můžete.

Odlište fakta, názory a pocity

Kdo by neznal vypjaté chvíle, v nichž převládnou emoce a zastíní rozdíl mezi názory a fakty! V práci byste je však měli umět od sebe odlišit. Akceptujte stanoviska ostatních a pokuste se vžít do jejich postojů a situací. Při výměně názorů si zachovejte nadhled a soustřeďte se na objektivní skutečnosti. Dovednost řídit vlastní emoce a vnímavost k pocitům ostatních jsou pro práci v týmu stejně důležité jako odborné znalosti.

Přijměte svou roli

Jak zůstat v pohodě za každých okolností? Jestliže plně akceptujete svou roli v hierarchii a ujasníte si své kompetence, budete mít vždy minimálně trojí možnost volby – přijmout, změnit, opustit. Z toho vyplývá pocit klidu a bezpečí. Co víc si můžete přát? Hledejte varianty řešení, pojmenujte jednoznačně rizika a přijměte realitu, jaká je.
Zvládnout náročnou práci a zároveň mít dost čas na rodinu, přátele a koníčky je opravdu těžký úkol. Přijďte na oblíbený trénink Jak dlouhodobě podávat excelentní výkon a nezbláznit se a objevte svou vlastní cestu, která vás povede k úspěchu.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru