Top vision

czen

5 pravidel pro úspěšné vyjednávání

Existují příručky, které slibují, že když dodržíte 100 zlatých pravidel, váš obchodní úspěch je zaručen. Ale kdo dokáže udržet v hlavě 100 pravidel? Proto vám představujeme pouze 5 nejdůležitějších pravidel pro úspěšné obchodní vyjednávání. Vše ostatní už je věc vašeho obchodního talentu.  


1. NASTAVENÍ MYSLI


Čím sofistikovanější software nainstalujete do svého notebooku, tím lépe vám bude sloužit. Stejné je to i s vaší myslí. Se správným nastavením se vaše mysl stává velmi silným nástrojem. Jak se tedy naprogramovat?


Především mějte na paměti, že vyjednávat se dá naprosto o všem. Na požadavky a podmínky opačné strany nahlížejte jako na něco nepevného a ohebného. Nebojte se požádat o to, co chcete.


Vytyčujte si vysoké cíle. Protože i když jich nedosáhnete, dost pravděpodobně dokážete daleko více, než byste původně předpokládali. I během vyjednávání si vždy řekněte o víc, než ve skutečnosti očekáváte.


2. DOMÁCÍ PŘÍPRAVA


Než přejdete k podrobnému popisu parametrů vašeho produktu, měli byste vědět, co opačná strana skutečně potřebuje. Pomůže jim váš produkt vyřešit nějaký problém? 


Proto si před samotnou obchodní schůzkou vypracujte své domácí úkoly. Nastudujte si vše o firmě, se kterou přicházíte do kontaktu. Jaké řeší problémy? Co aktuálně akutně potřebují? Jaké jsou jejich možnosti? Vaše nabídka by měla být formulována jako jasná a jednoznačná odpověď na jejich poptávku. 


3. UVOLNĚNÝ DOJEM


Největší chybou, které se můžete dopustit, je působit dojmem, že obchod potřebujete uzavřít za každou cenu. V tom případě vás má protistrana přesně tam, kde vás chce mít. V pasti. A cena, kterou za to zaplatíte, bude opravdu vysoká.


Buďte vždy vnitřně připraveni od dohody odstoupit a odejít. Nepřistupujte na všechny podmínky a dávejte najevo, co pro vás už není přijatelné.


I když jste pod tlakem, nemyslete na vlastní problémy. Snažte se naopak odhalit slabé stránky protistrany. Pokud si myslíte, že ostatní firmy problémy nemají, je to pouhá iluze. 


4. PTEJTE SE, AŽ PAK PŘESVĚDČUJTE 


V obchodním jednání jde o to předat opačné straně dostatek přesvědčivých informací k tomu, aby se rozhodla tak, jak chcete vy. Ale které informace jsou pro protistranu ty podstatné? Pokud ji nepustíte ke slovu, nejspíš se to nikdy nedozvíte. Proto je důležité nejprve klást otázky a naslouchat. A teprve potom přesvědčovat.


5. TLAK TICHA


Tlak ticha je strategie, která nikdy neselže. Funguje jako kouzelnický trik. Pokud na otázku odpovíte dlouhým mlčením, opačná strana obvykle znervózní, znejistí a následně odpoví nějakým ústupkem ve váš prospěch.

 

Více se dozvíte v kurzu Vyjednávání v každodenních situacích

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru