Top vision

czen

5 osvědčených způsobů, jak trénovat optimismus

„Nedělej si z toho hlavu,“ utěšuje vás kolegyně a vy nechápete, kde v sobě bere sílu. Šéf vás obě ve své kanceláři pěkně zpražil za nedokončenou práci, ale zatímco vy jste na pokraji pláče, kolegyně se usmívá a okamžitě vymýšlí, co podniknout. Jak to dělá, že je dobře naladěná a může se od rána do večera usmívat, když má jako manažerka práce až nad hlavu a doma dvě malé děti? Nejspíš je to rozená optimistka, má zkrátka štěstí, říkáte si, zatímco ve vás rostou obavy z odpolední prezentace. A to je chyba!

Pozitivnímu myšlení i optimismu se dá naučit. Konfliktům či obtížným situacím se v životě občas nevyhneme, ale vždy se můžeme rozhodnout, jak k nim přistupovat. Klíč k pozitivní energii totiž spočívá v odbourávání myšlenkových stereotypů a také v rozvíjení představivosti. Jak na to?

Zastavte iracionální myšlenky

Bojíte se mluvit na pracovní poradě, protože máte pocit, že vás kolegové nemají rádi? Už jste někdy přemýšleli o tom, jak tento pocit vznikl a zda je vůbec oprávněný? Iracionální myšlenky se v mysli rojí automaticky, aniž by souvisely s právě prožívanou situací. Úspěšně přitom podrývají vaši sebejistotu a vyvolávají obavy. Když si je uvědomíte, ztratí nad vámi moc.

Rozbourejte stereotypy

Předsudky a ustálené názory, v nichž se utvrzujete celá léta, mohou být sebezničující. Jsem na to už stará, to se pro mě nehodí, jsem příliš hodná… Nevzdávejte se svých snů a plánů kvůli myšlenkovým stereotypům! Podívejte se na sebe očima někoho jiného, seberte odvahu a pusťte se do nových věcí. Svůj sen můžete uskutečnit pouze tehdy, když se o to aspoň pokusíte.

Omezte negativní formulace

Představte si, že se s kolegou chystáte na služební výjezd a potřebujete projet městem v místech, kde se často tvoří zácpy. Jakou představu ve vás vyvolá výrok „nemyslím si, že by to teď bylo neprůjezdné“? Také máte před očima kolony aut? Vaše mysl zkrátka zpracovala hlavní sdělení, a tím je „neprůjezdné“. Což takhle prohlásit „myslím, že teď tím místem v pohodě projedeme“?

Opusťte katastrofické scénáře

Všechno špatně dopadne, to je postoj bytostných pesimistů. Tohoto klienta nepřesvědčím, šéfovi se ten projekt nebude líbit a firemní večírek bude nuda. A často se tak děje. Proč? Protože představy ve vás vyvolají emoce, na něž okolí reaguje. Obchodní partner i šéf poznají, že jste už dopředu nejistí, a kolegové se s vámi na večírku nebudou bavit, když vycítí vaše kritické nastavení. Vytvářejte si v hlavě jen takové scénáře, které si přejete uskutečnit!

Usmívejte se!

Pokoušet se o úsměv i v situaci, kdy vám není do smíchu, není přetvářka, ale první pomoc. Výraz obličeje je totiž schopen zpětně ovlivnit nervový systém a vyvolat v mozku příslušnou emoci. Dokázali to již psychologové a tento jev nazvali „obličejová zpětná vazba“. Vyzkoušejte si kouzlo úsměvu, třeba až budete otráveně popojíždět v dopravní zácpě. Uvidíte, že svět bude najednou veselejší!

Skvělá zpráva na závěr je, že pozitivnímu přístupu i optimismu se dá naučit. Na tréninku Positive Thinking vám ukážeme, jak na to. Těšíme se na vás!

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru