Top vision

czen

5 osudových chyb lídra v době krize

Jsou lídři pro dobré časy a lídři pro špatné časy. Některé vůdčí osobnosti v krizi dosahují svých nejlepších výkonů. Ale i vynikající lídři se v bouřlivých dobách dopouštějí chyb, které mohou být osudné jak pro ně, tak pro jejich podniky. Představujeme vám 5 osudových chyb, které vás mohou připravit o postavení, o pověst i o peníze:

 

1. NEpřizpůsobivost

V čínštině se slovo krize skládá ze dvou symbolů, které nesou dva významy: nebezpečí a příležitost. Kdo chce, vidí problém, a kdo chce, vidí řešení.

První osudovou chybou lídra je rigidita a rezignovanost. Nepřizpůsobivý lídr nevidí příležitost, která právě prochází kolem něj. Ekonomika hibernuje a on hibernuje s ní.

Naopak přizpůsobivý lídr vidí v krizi výzvu. Ví, že v období krize někteří vydělají a někteří prodělají. A on chce patřit do té první kategorie. Přizpůsobivý lídr hledá v krizi skrytý potenciál. Je kreativní a inovuje. Ví, že příležitosti jsou tady pořád. Jen si jich musíme všimnout.

Buďte přizpůsobiví! Albert Einstein kdysi řekl: „Mírou inteligence je schopnost změnit se."

 

2. NEspolupráce

To musím zvládnout sám. Tak toto krédo v krizi naprosto neplatí.

Nespolupracující lídr věří, že ví všechno nejlépe a že je tady od toho, aby lidem říkal, co mají dělat. Proto rozhoduje o všem sám bez porady se svým týmem. Komunikace proudí pouze jedním směrem.

Máte tým inteligentních lidí? Získejte přístup k jejich inteligenci prostřednictvím společných brainstormingů, diskusí a workshopů. S geniálním nápadem může přijít i člověk, do kterého byste to nikdy neřekli. Každý má totiž jiný druh inteligence. Někdo má praktickou inteligenci, někdo kreativní inteligenci, někdo sociální inteligenci...

Teoretička leadershipu Liz Wisemanová říká: „Nezáleží na tom, kolik toho víte. Záleží na tom, nakolik máte přístup k vědění druhých. Nejde ani o to, jak inteligentní jsou lidé ve vašem týmu. Jde o to, jak jejich inteligenci dokážete využít."

Spolupracujte! Skutečně skvělí lídři ví, že to není o nich, ale o duševním potenciálu jejich týmu.

 

3. NEtransparentnost

Další osudovou chybou je mlčení, případně mlžení ohledně skutečného stavu společnosti. Jako lídr pochopitelně nechcete šířit paniku. Nicméně informační vakuum povede pouze k vytváření hoaxů. I vaše nekomunikace je komunikace a dává prostor výkladům všeho druhu.

Vaši lidé potřebují vědět, jestli dostanou své platy v plné výši. Nechtějí se nechat překvapit tím, co najdou na výplatní pásce. Vaši lidé potřebují vědět, jestli pro ně budete mít práci i nadále, nebo jestli se mají poohlížet po jiných pracovních příležitostech. Vaše mlčení může vyvolat všeobecnou paranoiu.

Buďte transparentní! Nesnažte se vytvářet falešnou iluzi normálnosti.

Poskytněte svým lidem pravdivé informace. Sdělte jim rizika. Vaše firma už tady za pár měsíců nemusí být. Ale také jim dejte naději. Máte problémy, ale jsou to řešitelné problémy. O budoucnosti firmy se rozhoduje teď. Teď musí všichni mobilizovat své síly.

 

4. NErozhodnost

Rozumové a rozhodovací schopnosti lídra se naplno projeví právě v konfrontaci s krizí. Lídr by měl být schopen podívat se na situaci logicky v datech a číslech. A hlavně by měl dělat rychlá rozhodnutí. I když je nucen volit ze dvou negativních alternativ.

V krizi nelze odkládat nepříjemná rozhodnutí, dívat se, jak problém narůstá, a nic nepodnikat. Problém se nevyřeší sám a lídr by měl ze všech sil hledat řešení.

Stačí se podívat, jak postupovali v souvislosti s pandemií koronaviru lídři států. Země, kde opatření nebyla přijata včas, se nyní potýkají s velkými problémy.

Buďte rozhodní! Nerozhodnost lídra může stát podnik hodně peněz.

 

5. NEkonzistentnost

Nekonzistentní lídr mění pravidla za pochodu. Co platilo včera, to neplatí dnes.

Když lídr něco říká, ale pak dělá pravý opak, přichází o důvěru svých lidí. Ti už nedokážou rozeznat, co je nové nařízení a co je jenom náhlý nápad. Brzy proto začnou zpochybňovat schopnosti svého lídra.

Ví ten člověk vůbec, co dělá? Má nějaký plán? Má nějaké priority?

Buďte konzistentní! Vaše skutky musí odpovídat vašim slovům. Konzistentní lídr dokáže vybudovat tým, který za ním bude stát a bude za společnost bojovat. Lidé respektují a obdivují konzistentní lídry.

Nekonzistentnost vede k plýtvání časem a penězi.

 

Chcete ještě více inspirace?

Registrujte se na kurz 7 nejčastějších chyb ve vedení lidí

e-book Naučte se vstávat dřív

Naučte se vstávat dřív

Dozvíte se, jak si zautomatizovat brzké ranní vstávání a proměnit jej ve výhodu. Poradíme vám, jak se vyvarovat prokrastinaci a jak je to s ranní kávou.

nahoru