Top vision

czen

Work-life balance aneb Hledání rovnováhy

Žijeme až příliš rychle a dennodenně řešíme až příliš mnoho věcí. Zvládnout náročnou práci a zároveň mít čas na rodinu, přátele a koníčky pro mnohé z nás představuje opravdu těžký úkol. Work-life balance zkrátka někdy připomíná balancování na laně a my nevíme, zda dojdeme do cíle, nebo se zřítíme do propasti stresu, vyhoření a krachu osobních vztahů.

 

Češi a work-life balance

Důležitost rovnováhy mezi pracovní a osobní oblastí života si uvědomuje i stále více zaměstnavatelů. Některé společnosti umožňují svým lidem pracovat z domova, zavádějí pružnou pracovní dobu či zkrácené úvazky, zakládají firemní mateřské školy nebo povolují přítomnost čtyřnohých přátel na pracovišti, pokud to povaha práce umožňuje.

 

Podle průzkumu Iniciativy OECD pro lepší život se Čechům v oblasti work-life balance celkem daří. Jen sedm procent zaměstnanců tráví v práci týdně příliš mnoho času, tedy 50 a více hodin. Celkový průměr ve všech 36 zemích zahrnutých do průzkumu je 13 procent. Jenže množství času stráveného v práci není zdaleka jediným ukazatelem, který vypovídá o tom, jak se nám daří slaďovat pracovní a soukromý život. Záleží také na tom, zda jsme spokojeni v osobních vztazích, jak dokážeme trávit volný čas či zda se nám daří dosahovat osobních i pracovních cílů.

 

Kariéra ano, ale ne za každou cenu

Pracovní kariéře jsou mnozí z nás schopni přinášet velké oběti, avšak málokdo se smíří s tím, že by se měl kvůli práci vzdát osobního života. Čas strávený s rodinou, s přáteli, na cestách nebo s našimi koníčky nám dodává energii, umožňuje nám zapomenout na pracovní záležitosti i relaxovat. I když máme štěstí a věnujeme se práci, jež nás naplňuje a motivuje, rádi si od ní odpočineme. Někdy ovšem na tuto rovnováhu zapomínáme, převážně na úkor soukromých záležitostí. Jaká je to chyba, to si uvědomíme většinou až ve chvíli, kdy se dostaví první negativní důsledky.
 

Stres, horší výkonnost v práci, narušené osobní vztahy, rodinné problémy i podlomené zdraví – to vše můžete očekávat, jestliže work-life balance podceníte. Pokud máte pocit, že i vám přerůstá práce přes hlavu, měli byste si udělat vlastní komplexní hloubkovou inventuru, nejlépe pod vedením zkušeného kouče. Pochopíte, proč se necítíte šťastní, ačkoliv pracujete naplno a úspěšně, a ujasníte si, co je pro vás skutečně důležité.

 Více inspirace najdete v kurzu Time, priority & self management

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru