Top vision

czen

Trénink kreativity s Viktorem Lelkem

Kreativní může být úplně každý, tvrdí terapeut a lektor top vision Viktor Lelek. Co dalšího vás v jeho tréninku čeká? To prozradí Viktor v rozhovoru.

Viktore, co se účastníci Vašeho kurzu naučí? O co konkrétně jde?

Naprosto klíčové je, že si uvědomí a pochopí, že být kreativní není určitá výjimečnost, ale naprostá samozřejmost. Kreativní může být každý, není třeba mít nějaké speciální schopnosti. Ne, jde o to hledat netradiční řešení, běžných věcí. Nebo hledat běžné řešení, pro zdánlivě složité věci a úkoly. Kreativita je hledání logických řešeních potřeb a situací. Nic víc. 

Tvrdíte, že intuice se dá natrénovat. Jak postupovat?

Rodíme se kreativní a intuitivní. Ale nevíme to. Čím více věcí se od narození naučíme, tím více zapomínáme tyto schopnosti používat. Čím více víme, tím většími hlupáky se můžeme stát. Takže se jedná pouze o znovuobjevení jednoduchých pravidel a zákonů, které začneme používat v praxi.

Asi nejjednodušeji se to dá vyjádřit tím, že začneme myslet svým tělem. Svými pocity. Další krok je naučit se vnímat přítomný okamžik, vnímat a naslouchat, co se děje a odehrává kolem. Přestože intuice přichází za každým člověkem, on však vše přehlíží a nevnímá. Má hlavu plnou myšlenek, stresu a starostí. Logicky pak nemůže a neumí intuici používat. Je to pouhý návrat k sobě samému.

Co Vás inspirovalo k vytvoření kurzu?

Moje cca 20 letá práce v oblasti osobního rozvoje a samotná praxe v reklamě a marketingu. Vnímal jsem, jak blízko oba světy jsou a že nejsou oddělené, ale naopak přímo propojené. Sám jsem kdysi prošel upracováním se a syndromem vyhoření. Pak člověk vidí a vnímá souvislosti a začne myslet jinak.

V rámci tréninku využíváte i meditaci. Čemu podle Vás může pomoci?

Uvědomit si, jak je jednoduché se uvolnit, jak v praxi funguje intuice a jak se dájí jejím prostřednictvím tvořit projekty. Jak se dá díky intuici objevovat nové, netradiční řešení úkolů.

Jaké další speciální metody používáte?

V zásadě se nejedná o nic speciálního, ukazuji lidem prostřednictvím několika různých cvičení, jak se uvolnit, nalézt v sobě zdroj intuice a tedy kreativity. Jedná se o velmi hravý den, učím lidi, aby si v práci hráli a dosahovali skvělých výsledků při řešení svých úkolů. Ukazuji lidem logické souvislosti v praxi, cvičení, které z každého mohou udělat bystrého kreativce.

Jaký je podle Vás ideální účastník tohoto kurzu, na co se ptá a co mu chybí?

Každý, kdo má pocit, že je z práce unavený, nebo mu jeho práce přijde monotónní, stojatá, netvořivá. Každý, kdo chce být v práci a životě mrštný jako jaguár a rychlý jako orel.

Když týmová tvořivost probíhá správně, může být o dost efektivnější, než tvořivost jednotlivců. Co se ale může stát, když se to dělá špatně?

Ano, v kolektivním vědomí může být obrovská síla a potenciál. Nejzásadnější je, pokud lidé spolu soupeří a každý chce být hvězda a nejlepší. Při týmové práci je důležité přijetí své originální archetypální role, které potřebuje žít vlastním životem. Při týmové práci bude část v týmu nahazovačem, druhá inspirátorem, třetí dotahovačem nápadů. Pokud všichni budou chtít být dotahovač, nikam se kloudně nedostanou. Nemůžeme být každý vším. Máme své role, a pokud jsme v té dané chvíli sami sebou, funguje to.

Jak pracujete s lidmi, kteří mají opravdu špatnou představivost?

Klíčové jsou jednoduché příklady ze života, které nás provází po celou dobu tréninku. I takový člověk má během, byť jednoho dne, možnost setkat se s desítkami příkladů ze života a praxe. To uklidní a ukáže cestu opravdu každému. Možná odejde ještě s nějakým tím otazníkem, ale má návod a ukázanou cestu, jak v sobě objevovat svůj skrytý potenciál.

Kromě Tréninku kreativity a rozvoje inovativního přístupu školí Viktor Lelek také interně. Aktuálně probíhá trénink Kreativního myšlení a přístupu ve společnosti Preciosa a.s, kde Viktor spolu s týmem top vision pracuje se skupinou pracovníků brusírny technické přípravy výroby, kteří jsou ve firmě celou řadu let, a mají tak zaběhlé postupy. Je pro ně tedy náročné přemýšlet jinak, což se Viktor Lelek snaží změnit. Snaha opustit myšlenkové stereotypy, naučit se myslet jinak, být kreativní, a mnohé další, to vše je součástí tréninku Viktora Lelka v tomto komplexním rozvojovém programu.  

Trénink kreativity a rozvoje inovativního přístupu si vyzkoušela také Sales directorka top vision Denisa Kubová. Jak se jí líbil? „V tréninku jsme otevřeli svou mysl a odpoutali se od okolního světa. Dvakrát jsme meditovali, to pro mě byl báječný zážitek. Snažili jsme se najít zdroje jak vlastní, tak týmové tvořivosti, uvolnili jsme pole působnosti naší intuici jako hlavního zdroje kreativity. Účastníci hodnotili kurz tou nejlepší známkou, a tak jej rozhodně můžu doporučit,“ říká Denisa Kubová. 

Viktor Lelek

Viktor Lelek

terapeut, lektor a Consultant Partner, Brandwise, s.r.o.

Další články autora

Myšlenkové mapy aneb obrázkem k úspěchu
Myšlenkové mapy aneb obrázkem k úspěchu

Naše životy jsou stále plné nových požadavků, výzev a cílů, čímž se tok myšlenek stává chaotickým. Jak tedy zkrotit své nápady a plány? Nabízím vám přirozený a jednoduchý nástroj na uspořádání myšlenek a jejich přirozené propojení do všech souvislostí, které bychom si v reálném čase nedokázali sestavit a pospojovat.

Kreativita nám otevírá další světy a možnosti, říká Viktor Lelek
Kreativita nám otevírá další světy a možnosti, říká Viktor Lelek

Kreativní člověk si dokáže daleko lépe poradit při řešení obtížných situací. A protože dobrých nápadů není nikdy dost, je dobré začít s probuzením svého kreativního já co nejdříve. Jak na to vám ukáže zkušený lektor v oblasti kreativity, Viktor Lelek.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru