Top vision

czen

Safety leadership

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je jednou z podmínek úspěšného podnikání. I v oblasti BOZP by měla firma umět ideálně popsat svou vizi, cíle, strategie, poslání a politiku. Jak poznáme, že jsme úspěšní, by nám měly dát dobře zvolené klíčové indikátory.

Obvykle se ve firmách měří úrazovost, což ale znamená, že už je pozdě a došlo k poškození zdraví. Na kurzu Safety leadership se naučíme úrazům předcházet. Podíváme se spolu na slepé cesty, které se neosvědčily a představíme vám indikátory, které dle vědeckých studií prokazatelně statisticky korelují se snižující incidencí úrazovosti. Strategie v oblasti BOZP nebude manuál, je to smysl, který spolu v organizaci budete sdílet a všichni vědět proč.

Kurz je vhodný jak pro techniky BOZP, kteří manažery školí, tak i pro přípravu vlastních manažerů, aby dokázali řídit a udržet vysoký výkon v oblasti bezpečnosti práce na základě odpovědnosti, uměli obratně komunikovat, vést konsekventní dialog, dát pozitivní uznání dobré praxe a při zadávání pokynů a cílů uměli vzít v potaz i řízení bezpečnosti.

A jakou formou to bude probíhat? Stěžejním momentem kurzu je nácvik vedení dialogu s podřízenými a řešení rozhovorů na téma bezpečnosti práce a dodržování pravidel.

Představte si situaci, kdy manažer vidí, že někdo nepoužívá předepsané osobní ochranné prostředky při jeřábnických pracích – helmu. Kolik možností, jak toto zaměstnanci vytknout vás napadá? Pokud chceme být úspěšní a lidi umět i motivovat, tak od přímé výtky se musíme pokusit o to, aby naše řízení bylo vyvážené – obsahovalo jak styly direktivní, tak i více koučovací.

Pokud zvolíme druhý způsob, naše koučování musí být upřímné a mířit na střed. Chybou je koučování předstírané. Na druhou stranu i všechny dobře postavené upřímné otázky mají klady a zápory a je třeba se naučit je citlivě balancovat.

Typickou předstíranou otázkou by bylo: „Jsi si jistý, že máš na sobě všechno pro svou ochranu pro práci pod jeřábem?“ Je jasné, že asi nemá, takže taková otázka zafunguje jako útok a konfrontace. U zaměstnance vyvolává obranné či agresivní reakce a obecně se sníží motivace k dialogu.

Ale ani upřímný dotaz na to, co si zaměstnanec myslí u vás ve firmě o možných úrazech hlavy při práci s jeřábem může skrývat pasti, kdy zaměstnanec místo konstruktivní debaty, může manévrovat a mlžit. Jak zvládnout takovou konverzaci, se naučíte v kurzu Safety leadership,

Těším se na vás!

Petr Kaňka

Petr Kaňka

Petr Kaňka

odborník v oblasti řízení pracovního lékařství, ochrany zdraví, bezpečnosti práce a environmentální legislativy

Další články autora

Zdravá firma Petra Kaňky, část 1.
Zdravá firma Petra Kaňky, část 1.

Vybudovat zdravou firmu je snem všech manažerů a jistě vás napadne, že to může být o tom, jestli je v kondici ekonomika organizace nebo její zaměstnanci. Překvapivě obě oblasti spolu velice úzce souvisí a obě oblasti se vzájemně úzce ovlivňují. Pojďme se na to podívat.

Zdravá firma Petra Kaňky, část 2.
Zdravá firma Petra Kaňky, část 2.

V prvním díle seriálu o zdravé firmě jsme si ukázali, k jakým zásadním chybám ve snaze o její vybudování. Pojďme se podívat, jak se těmto chybám dá zabránit! 

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru