Top vision

czen

Nenechte sebou manipulovat!

S manipulací se setkáváme běžně, v reklamě, v obchodě, nebo třeba v politice. Pokud s vámi ale bývá manipulováno v pracovním prostředí, je něco špatně. Pojďte se s námi podívat na několik tipů, jak se pracovní manipulaci vyhnout a úplně ji zamezit. 

Nejprve je nutné takového manipulátora identifikovat. I když každý vytváří nátlak svým vlastním stylem, celá skupina se vyznačuje několika společnými znaky. Takový modelový manipulátor se většinou nevyjadřuje jasně a zřetelně, zadržuje informace a odpovědnost při plnění dílčích úkolů deleguje na všechny spolupracovníky, kteří mu jen přijdou do cesty.

Při následném hodnocení odpracovaných úkolů se přitom vždy nezdráhá pichlavými poznámkami podotknout, že za vypracování úkolu v termínu nesete odpovědnost právě vy, a že jste něco udělali špatně.

„Nevím, je mi to jedno.“

Co se týče porad, manipulátor se většinou zdržuje nějakých vášnivých diskuzí. Své názory si nechává pro sebe a rozhodování se úplně vyhýbá. Buď vůbec nepromluví, nebo od něj uslyšíme pouze „Udělejte to, jak chcete.“

Když se následné rozhodnutí později ukáže jako sporné, manipulátor se okamžitě vyvlékne z pocitu odpovědnosti znevážením všech ostatních, kteří se na rozhodnutí podíleli. Zároveň není ochoten řešit následné problémy s tím, že je zaneprázdněn. Jeho spolupracovníci tak nemají kolikrát potřebné informace nebo souhlas s kroky, které musejí provést, a tak se dostáváme k faktu, že takový manipulátor brání v bezproblémové práci všem ostatním.

Rozhodně nejtypičtější vlastností manipulátora je neschopnost komunikovat. Zamlžování, zatajování informací, překrucování cizích i vlastních výroků. To vše patří k základní smrtící výbavě člověka, který stahuje chod vaší firmy dolů. Manipulátor se vyjadřuje nejasně z důvodu, aby se nedostal do úzkých, či aby nebyl odhalen, aby nás znevážil, pokud se zrovna mýlíme, aby svalil zodpovědnost na druhé, nebo aby si vynutil změnu našeho názoru.

Máte jasno?

Pokud jste manipulátora odhalili, nezbývá, než s tímto jednáním počítat, a pokud je to možné, vyvarovat se komunikace s tímto jedincem. Pokud to možné není, vystupujte maximálně asertivně a použijte jeho vlastní zbraně, tedy otázku „Co myslíte,“ případně „Nechám to na tobě,“ abyste zodpovědnost přeci jen nechali v jeho rukou.

Jak na manipulátory?

Bohužel identifikace manipulátorů je pouze začátek běhu na dlouhou trať, a tak neváhejte a přijďte se naučit ideální postup k bránění vlastní osoby proti nátlakovému chování k nám. Náš trénink Manipulace, nátlak a klamání v profesionální praxi vede odborník na mezilidské vztahy a jednání v zátěži Daniel Štrobl.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru