Top vision

czen

Nehledejte ty nejlepší hráče, ale ty správné

Není řečeno, že tým plný hvězd bude vždy vyhrávat. Tato teze se potvrzuje dnes a denně, a to jak ve sportu, tak v oblasti byznysu. Už mnohokrát se ve fotbalu či v hokeji ukázalo, že mužstvo složené z těch nejlepších hráčů, nemusí být vždy vítězné. Překvapivé výhry se rodí i v týmech outsiderů, kteří možná individuálně nedosahují takových kvalit, jako mužstvo hvězd, svůj úspěch si však získají především tvrdou prací, soudržností a odhodláním. Souhra ve vašem týmu je možná ta vůbec nejdůležitější věc, kterou právě vaše firma potřebuje k úspěchu. Pojďme se podívat, jak lze stmelit váš tým.
 

Naučte se překonávat individualitu v týmu a překážky společné spolupráce
 

Předně je potřeba si uvědomit, že nemůžete zaměstnat v jednom kurníku dvě desítky kohoutů, jinými slovy nechcete, aby ve vašem týmu bylo dvacet vůdčích osobností, a to z toho důvodu, že by pravděpodobně docházelo k častým výměnám názorů a práce by na úkor toho stála. Na každou pozici hledáte specifickou osobnost. Stejně jako v týmovém sportu známe pozici zakončovatele akcí, rozehrávače, distributora přesných přihrávek a někoho na černou práci, ve firemním prostředí by tomu mělo být přesně tak.

Splňuje-li vaše sestava alespoň přibližně toto osobnostní rozdělení, je na čase vytvořit uvnitř týmu perfektní pracovní morálku. K tomu pomáhají z velké části také teambuildingové akce. Cílem takového správného teambuildingu je intenzivní posílení pracovního kolektivu, podpoření týmového ducha v lidech a celkové zlepšení vzájemné komunikace. Díky teambuildingu dokážete pochopit lépe sami sebe i své kolegy, jejich povahové rysy, schopnost řešení problému a tím pádem pak lépe dokážete pracovat jako skutečný tým.

Ve velkých společnostech často chybí dostatečná komunikace mezi jednotlivými týmy nebo dokonce i uvnitř jednotlivých týmů. Vyzkoušíte-li si krizové situace při teambuildingu, tedy při hře, ve které o nic nejde, získáte řadu zkušeností, a při následné krizové situaci v práci už dokážete lépe reagovat.


A jaký druh teambuildingu zvolit?
 

Organizovaný výlet na kolech, nebo odpolední dýchánek ve vinném sklípku rozhodně rozvine mezilidské vztahy v rámci firmy, pokud však chce vaše firma primárně zlepšit komunikaci a spolupráci v rámci kolektivu, měla by zvážit najmutí specialisty na týmové procesy, který dokáže interaktivní formou vymyslet takový druh teambuildingu, u kterého se účastníci i nadřou a vyzkouší si řešení krizových situací v praxi. Typ teambuildingové akce samozřejmě závisí na potřebných schopnostech, které je potřeba rozvíjet.

Většina firem si nechává akci připravit odborníky – specializovanými agenturami nebo HR odděleními. Zda zvolíte rekreační wellness program, sportovní klání, teambuilding zaměřený na výuku jízdy na koni či inlinech nebo třeba několikadenní „outdoorový“ pobyt v přírodě pod stanem, vždy je na prvním místě vámi stanovený cíl, který má celá akce firmě a jejím lidem přinést.

Jak poznáme, že se teambuilding povedl? Pokud stojíte o zpětnou vazbu vašich zaměstnanců, postačí třeba dotazníky. Věřte ale, že pokud se akce povedla, brzy to na svém týmu poznáte.
 

Rozviňte váš tým s námi!
 

Na tréninku Rozvoj týmu se naučíte se, jak řešit problémy vašeho týmu a jak jej správně rozvíjet.

e-book Plánujte

Plánujte

Naučte se lépe si naplánovat pracovní týden tak, aby Vám zbyl čas na osobní záležitosti. Stáhněte si náš eBook zdarma a pusťte se do toho.

nahoru