Top vision

czen

Kreativita nám otevírá další světy a možnosti, říká Viktor Lelek

Kreativní člověk si dokáže daleko lépe poradit při řešení obtížných situací. A protože dobrých nápadů není nikdy dost, je dobré začít s probuzením svého kreativního já co nejdříve. Jak na to vám ukáže zkušený lektor v oblasti kreativity, Viktor Lelek.

 

Co pro vás znamená myslet kreativně?


Najít v relativně krátké době jakékoliv řešení situace, ať již funkční, nebo jen jako možnou myšlenku. Každá nová myšlenka a řešení je cesta k dosažení cíle, ať už dříve, nebo později. Myslet kreativně znamená vytvářet neustálý pohyb vpřed.


Opravdu může být kreativní každý? Spousta lidí si myslí, že kreativní nejsou, a nikdy by je nenapadlo, že kreativitu je možné si osvojit.

Pokud hovoříme o všeobecné kreativitě pro cokoliv, tak té se skutečně můžeme naučit. Mluvíme-li o přímé specializaci, potom vše záleží na dispozicích každého jedince.

Náš kurz kreativity není zaměřen na to, aby se z běžného manažera stal novinář nebo reklamní textař. Ale pomůže mu orientovat se kreativně a s potřebným nadhledem a elegancí v běžných manažerských disciplínách celého spektra, včetně prožívání každodenního života.


Jak to udělat, abychom byli kreativní i v dospělosti?

Nebrat se tak vážně, i přes věk a zkušenosti dát prostor volnosti, dokázat odpoutat se od všeho, čemu jsme se naučili. To je naše největší omezení, že už víme a známe. Kdo dokáže alespoň na okamžik být jako malé dítě a dopřát si opravdu nespoutané myšlení, má vyhráno.


Proč patří kreativita a schopnost myslet jinak mezi důležité faktory úspěšné kariéry?

Vše, co se odehrává mimo naučené vzorce, mimo omezující pohled na profesní záležitosti nebo na samotný život, nám otvírá další světy, dveře a možnosti. Stále platí letitý zákon: Kdo chvíli stál, již parkuje opodál…


Proč by měli kreativní přístupy používat i manažeři?

Protože jsou to oni, kdo rozhoduje o tom, jak budou věci fungovat, co a jak se realizuje. Oni jsou hybnou silou rozvoje ve firmách a korporacích. A protože jsou to zároveň lidé, kteří jako každý z nás dostali do vínku schopnost nechovat se podle pudů, tedy vzorců, na rozdíl od zvířat.


Jak se dá kreativita využít při řešení pracovních problémů?

Kreativitu uplatníte kdekoliv. Od mytí nádobí nebo vytírání podlahy přes řešení problémů s objednávkou kancelářských potřeb až po miliardové projekty.

 

V jakých životních situacích nám kreativita může být nápomocná?

Od namlouvání si partnera až třeba po nasycení se, a to kdekoliv na světě. Ať už přežíváte pod mostem, nebo si kupujete byt v Monaku. Jedná se o každodenní řešení jakýchkoliv záležitostí.

Ranní příprava do práce, cesta na meeting nebo víkendový výlet s dětmi a rodinou. Kreativitu můžeme skvěle trénovat právě s dětmi, zvláště pokud je ještě nepřeválcovala povinná školní docházka.


Co byste poradil těm, kteří na sobě chtějí pracovat, ale nevědí, jak v sobě probudit kreativní já?

Pokud zatím nemají odvahu dorazit na kurz kreativity, mohou být více se svými dětmi, nebo jen mohou pozorovat, jak si malé děti hrají. Ale pozor, mužům doporučuji tuto aktivitu raději v doprovodu ženy.

Nebo mohou zkusit strávit večer ve svém bytě se zavázanýma očima a prožít dvě až tři hodiny bez používání zraku. Při tom se rychle probudí jejich kreativita, zvláště pokud mají rozlehlejší byt, nebo třeba mezonetový.

Viktor Lelek

Viktor Lelek

terapeut, lektor a Consultant Partner, Brandwise, s.r.o.

Další články autora

Trénink kreativity s Viktorem Lelkem
Trénink kreativity s Viktorem Lelkem

Kreativní může být úplně každý, tvrdí terapeut a lektor top vision Viktor Lelek. Co dalšího vás v jeho tréninku čeká? To prozradí Viktor v rozhovoru.

Myšlenkové mapy aneb obrázkem k úspěchu
Myšlenkové mapy aneb obrázkem k úspěchu

Naše životy jsou stále plné nových požadavků, výzev a cílů, čímž se tok myšlenek stává chaotickým. Jak tedy zkrotit své nápady a plány? Nabízím vám přirozený a jednoduchý nástroj na uspořádání myšlenek a jejich přirozené propojení do všech souvislostí, které bychom si v reálném čase nedokázali sestavit a pospojovat.

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru