Top vision

czen

Blýskněte se brilantním projevem

Říká se, že úspěšní lidé, kteří dokáží inspirovat významnou část společnosti, mají přirozený talent na bezchybné projevy, i když je provádějí před zraky tisíců lidí. Není to pravda. Tento výrok o přirozeném talentu je pouze mýtus, dokonalosti v řečnění lze dosáhnout pílí a pravidelným tréninkem.

Potýkáte se s trémou a kdykoliv máte veřejně promluvit, rozklepou se vám kolena a orosí čelo? Věřte nám, tento pocit mívala na začátku většina z nás. Jak ale odbourat nervozitu a odzbrojit publikum brilantním projevem?

Kde přednášet a co říkat?

V tomto případě je potřeba začít doslova od píky. Abyste si zvykli na několik zvídavých očí, zírajících na vás a hltající každé vaše slovo, je dobré nacvičit si kratší projev před vašimi blízkými. Ideální příležitostí pro projevy jsou rodinné sešlosti, svatby či večírky. Proto neváhejte, a vyzkoušejte si váš projev tam. Rodina vás určitě nebude soudit za drobné chyby a naopak vám může i poradit.

Když opadne prvotní stres, je na čase vyrazit do terénu! Využívejte doslova každé příležitosti k promluvení. Vystupujte na poradách networkingové akci, nebo na firemním semináři.

Není to ale jen o mluvení. Dobrého řečníka dělá také písemný projev. Psaní pomáhá mluvenému projevu, perfektně tříbí myšlenkové pochody a poskytuje vám prostor pro lepší vyjadřování.

A o čem vlastně přednášet? Ideálně si zvolte dvě až čtyři hlavní témata, kterým rozumíte. Detailně je prozkoumejte a utřiďte si vaše myšlenky a názory na dané téma. V daných oblastech se postupem času můžete stát opravdovým odborníkem, jehož názory bude poptávat celá řada zajímavých klientů. Rozhodně se nesnažte hovořit „o všem možném“, to bývá kontraproduktivní.

Nechte se inspirovat těmi nejlepšími

Zaujal vás v minulosti projev jiného řečníka? No tak se inspirujte! Naprostých mistrů v oboru je jen několik, uveďme například bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, zakladatele Applu Steva Jobse nebo byznysmena Donalda Trumpa. Právě jeho služby jsou na poli řečníků nejdražší. Za jediný projev o investování do nemovitostí inkasoval 1,5 miliónu dolarů.

Na české scéně patří mezi nejlepší mistry mluveného slova herec Jan Přeučil. Šarmantní řečník kromě vlastního vystupování svému řemeslu také vyučuje. Jeho kurz Rétorika a šarm v komunikaci patří mezi naše tři nejoblíbenější kurzy.

Řečnické schopnosti jsou bezesporu jednou z ideálních vlastností úspěšného člověka. Hodí se obchodníkovi, politikovi, manažerům, i právníkům. Nikdy není pozdě začít se učit, a i když cesta k dokonalosti je dosti trnitá, s každým menším úspěchem roste chuť.

Practise makes perfect“. Jinými slovy, trénujte, zdokonalujte se, mluvte, mluvte a mluvte.

Mluvte tak dlouho, dokud vám za to někdo nezaplatí.

Jan Přeučil je jednou z nejvýraznějších českých hereckých osobností. Účinkoval v mnoha divadelních představeních, filmech i televizních pořadech. Studium herectví absolvoval na pražském DAMU, poté se stal členem Divadla Na zábradlí, kde působil 33 let. Od roku 1994 působil na volné noze a hostoval nejčastěji v Hudebním divadle v Karlíně. Velké jeviště v roce 2004 vyměnil za komornější Divadlo metro. Aktuálně působí například v Divadle Ypsilon. Kromě herectví se věnuje dabingu, pedagogické činnosti a lektorování kurzů rétoriky, se kterými má dlouholeté zkušenosti. Účastníci jeho kurzů kladně hodnotí především odbornou analýzu chyb, které ve svém projevu dělají, tipy a praktická cvičení na jejich zlepšení, individuální přístup a profesionalitu.

Těšíme se na vás na tréninku Rétoriky a šarmu v komunikaci s Janem Přeučilem!

e-book Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Vytvořte nezapomenutelnou prezentaci

Naučte se s námi opustit nudné stereotypy v prezentování, proměňte trému ve svou výhodu a odrovnejte kolegy i nadřízené perfektním projevem.

nahoru