Top vision

czen

7 dovedností, které z vás udělají skvělého manažera

Manažerská funkce je na první pohled lákavá – mít možnost rozhodovat, řídit ostatní, budovat slibnou kariéru a dostávat pěkný plat je přáním celé řady absolventů vysokých škol, a nejen jich. Ne každý se však na manažerský post hodí, byť může být velmi úspěšným studentem či dokonce vynikajícím odborníkem ve svém oboru. Jaké vlastnosti a schopnosti by vám neměly chybět, chcete-li jako manažer skutečně uspět?

 

Schopnost stanovovat cíle

Jestliže někdo něco řídí, ať už je to pouhé osobní auto, rychlovlak nebo firma, měl by mít jasno v tom, kam směřuje. Nemít cíl znamená také nedosáhnout žádného úspěchu. Když dokážete svým podřízeným jasně definovat, kam vaše firma, oddělení či tým směřuje, dostane jejich práce smysl. Schopnost řídit lidi prostřednictvím cílů je jednou z klíčových odpovědí na otázku Jak se stát skutečně dobrým lídrem.

 

Znalost trhu i finančního řízení

K tomu, abyste stanovovali reálné cíle, musíte samozřejmě znát dobře trh, chápat, kam se vyvíjí a sledovat aktuální trendy. Současně by vám mělo být jasné, jak jsou důležité finance i pro nefinanční manažery – sestavení rozpočtu nebo účetní rozvahy by pro vás rozhodně nemělo být velkou neznámou.

 

Dobrá komunikace

Stručně, jasně a srozumitelně. Tak byste měli komunikovat se svým okolím, ať už jde o podřízené nebo vaše kolegy z managementu. Měli byste být zdatní v mluveném i psaném projevu. Naučit se dobře argumentovat a přesně se vyjadřovat je důležité pro vaše umění přesvědčit a schopnost získat druhé na svou stranu.

 

Empatie a zpětná vazba

Nezapomeňte také, že mají-li vám vaši podřízení rozumět, musíte zároveň rozumět vy jim. Schopnost empatie, vcítění se do uvažování a pocitů druhého člověka, je rovněž jednou z důležitých podmínek úspěšné komunikace. Naslouchejte svým podřízeným, chvalte je za jejich výkony a úspěchy a také jim poskytujte zpětnou vazbu, aby se mohli rozvíjet.

 

Delegování cílů

Začátečníci na manažerských postech se dříve či později musí vyrovnat s tím, že s přibývajícími úkoly a odpovědností budou muset svěřit některé činnosti podřízeným. Manažer by neměl mít na starosti nic jiného než organizaci práce, stanovování úkolů, jejich kontrolu a případnou pomoc, když si podřízení nevědí rady. Naučit se v pravou chvíli efektivně delegovat úkoly je proto pro každého manažera důležité.

 

Efektivní time management

Vedle řízení práce druhých musíte rovněž efektivně organizovat svůj vlastní pracovní program. Vyhnout se stresu znamená především dobře zvládnout time management. Nebudete-li řídit čas, stanete se jeho obětí. Naučte se proto stanovovat priority, vyhněte se časovým ztrátám a nezapomeňte si naplánovat i odpočinek.

 

Trvalá práce na sobě

Vždycky je co vylepšovat – a to i ve chvíli, kdy máte pocit, že vám jde všechno jako po másle. Zdokonalujte své manažerské dovednosti, čtěte odbornou literaturu a navštěvujte vzdělávací kurzy. Můžete se tak například dozvědět, jaké jsou nejčastější chyby při vedení lidí nebo jak si poradit v nejobtížnějších situacích manažera. S přibývajícími zkušenostmi a znalostmi poroste také vaše sebevědomí a autorita, jež je nezbytná k tomu, abyste roli manažera opravdu zvládli.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti? Co manažerům v českých firmách nejčastěji chybí? Co by měl podle vás manažer umět a zvládat především?

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru