Top vision

czen

5 superdovedností, které nás učí naše dětí

Děti jsou roztomilé, rozmazlené, upřímné, naše, upatlané, neunavitelné, zlobivé, ale hlavně inspirativní. Ještě neobrousily hrany všech svých receptorů a často se chovají tak, jak to cítí. Tuto inspiraci samozřejmě nelze aplikovat doslovně, ale jako model pro různé situace jistě poslouží.

Kouzlo spontánnosti

Znáte ten obrázek - malé dítě leží na chodníku před obchodem a šíleně ječí, kope kolem sebe a nedá se utišit. Nad ním stojí maminka. Někdy nasupeně, někdy téměř plačky a někdy se plaše, avšak láskyplně a trochu omluvně usmívá na okolí, což znamená „víte, ona Maruška je moc unavená…“
Vám se někdy nechce lehnout si před obchodním centrem na zem a kopat nožičkama? Chce! Protože jdete pozdě, zvoní vám telefon, na patě vás tlačí nová bota, neposlali jste TEN mail, na poště byla fronta, kterou jste vzdali, když už jste byli třetí na řadě. Lehnout si na zem a ječet, brečet, bulet, plakat, fňukat, mlátit pěstičkou, kopat nožičkama a pak vstát, očistit si šaty, utáhnout kravatu, moc se nerozhlížet a jít dál. Duševní hygiena, očistný rituál, úlet, ventil? Nebo Bohnice a Chocholoušek? Nepřípustné - už nejsme děti. Pěkně si všechen ten stres, vztek, bezmoc sešlapat někam k žaludku, překrýt ho vrstvou chabých argumentů a prodírat se dál. Po pár letech nám najednou tu něco oteče, tady píchne, vlasy zřídnou a občas přemýšlíme, zda nenavštívit pána s lehátkem. Oč zdravější je přístup dětí, když na nepohodlí reagují ihned. My dospělí ovšem musíme naplňovat určitá společenská očekávání. Ale přece, občas na děti vzpomeňme!

Myslete kreativně

Možná jste ten příběh, který na TEDu vypráví sir Ken Robinson, Ph.D. slyšeli. Dítě kreslí obrázek a na otázku paní učitelky „co kreslí?“ odpoví ledabyle „kreslím Boha“. Paní učitelka na to, že „přece nevíme, jak Bůh vypadá“ na což dítě bezelstně odpoví „tak se to za minutku dozvíte“ a soustředěně dál přemýšlí nad tím, jaké by Bohu nejvíce slušely vlasy. Cítíte to zanícení, přesvědčení a přímočarost, s jakou dítě přistupuje ke svým nápadům a jejich realizaci! To bychom v sobě potřebovali zase najít!

Kdo si hraje, nezlobí

Proč si děti hrají? Je to v jejich přirozenosti, baví je ve svých hrách napodobovat okolní svět. Mohou být kýmkoliv a kdekoliv, dělají nejrůznější rozhodnutí, která nemají žádný dopad na skutečnost, a proto se nebojí rozhodnutí nečekaných, bláznivých i riskantních. Navíc - kdo si hraje, nezlobí! Buďme tedy zase hraví a zkusme odbočit z vyznačené turistické trasy na dobrodružnou stezku.

Ptejte se. Proč?

Dítě se ptá. Hodně se ptá. Z obdržených odpovědí a vlastních zážitků si vytváří svůj názor na svět kolem sebe. Opět je tu jeden příklad z literatury či vlastně celé filozofie. Miguel Ruiz nám v úvodu svých Čtyř dohod sděluje, že dítě je na počátku vnímavé, čisté, vlastně takový nepopsaný list. Okolí mu ukazuje příklady, vštěpuje zásady a vychovává ho. Nejbližším okolím je rodina, učitelé, přátelé. I je někdo vychoval, předávají, co sami dostali. Dítě se bouří, často se ptá proč?, ale pak zjistí, že když bude jednat podle doporučení, bude okolím odměňováno, netrestáno a milováno. A lásku potřebuje. A tak se přestane ptát a přijme předkládané odpovědi. Příklad z každodenního života, kdy se dítě stále ještě ptá: „A proč ta stavebnice musí být teď ráno uklizená, když tu celý den nebudu a odpoledne si ji zas vytáhnu?“ Vlastně nevíme, cítíme, že odpověď „aby to tu bylo uklizené“ není příliš přesvědčivá. Jenže nám to tak kdysi někdo řekl…. Naslouchejme proto dětským otázkám, je v nich přirozenost.

Teď a tady

Dítě chce zrovna teď skládat komín z kostek, a vy mu musíte vysvětlit, že je čas obléknout si nenáviděné punčocháče a vyrazit na nákup do obchodu (kde se nesmí na nic sahat). Musíte být obratným diplomatem a mít v rukávu pár es. Dětská touha dělat věci pro potěšení je obdivuhodná. Doporučení pro nás dospěláky - pár minut denně si dopřejme radostný zážitek. Je to zdravější než Brufen 400mg na bolest hlavy.
P.S.:
Předešlé řádky berte, prosím, s nadhledem. Je jasné, proč v dospělosti jsou věci, tak jak jsou. Ale možná by nemusely :o) A víte co? Podělte se s námi o dětské otázky, které vás kdy vykolejily, rozesmály a inspirovaly svou logikou.

e-book Odcházejte z práce včas

Odcházejte z práce včas

Pracujte efektivněji, vyhněte se přesčasům a odcházejte z práce včas!

nahoru